MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Nyomozás indult vakcina ügyben

Nyomozás indult vakcina ügyben

hvg.hu

„Politikai nyomásra, a szakma írott és íratlan szabályainak lábbal tiprásával engedélyezték ezeket a készítményeket."

Hivatali visszaélés és foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt indított nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda a keleti vakcinák engedélyeztetésének ügyében - számolt be Hadházy Ákos ellenzéki politikus a Facebook-oldalán. A politikus azt írta, hogy a Transparency International által kiperelt, "részben ügyetlenül kisatírozott dokumentumok önmagukért beszélnek". Hadházy szerint a feljelentésemben leírt tények egyértelműek, szerinte "politikai nyomásra, a szakma írott és íratlan szabályainak lábbal tiprásával engedélyezték ezeket a készítményeket, ezzel több százezer honfitársunk életét közvetlenül veszélyeztetve".

Az ellenzéki politikus szerint már a nyomozás elrendelésének puszta ténye is azt mutatja, hogy a gyanú nagyon erősen megalapozott. Hadházy ugyanakkor a bejegyzésében arra is felhívta a figyelmet, hogy az oltások életeket menthetnek.

"A nyugati vakcinák bizonyítottan jók. A keletiek is lehetnek hasznosak, de erről a használat előtt meg kellett volna győződni, illetve utólag is nyilvánosságra hozni a hatékonyságukat bizonyító adatokat!" - írta a politikus.

Az ügy előzménye, hogy a Transparency International Magyarország pereskedése után az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet tavaly decemberben kiadta az orosz és a kínai oltóanyagok engedélyezésének a dokumentumait, több kényes részt azonban kitakartak. Egy egyszerű módszerrel Hadházy Ákos láthatóvá tette a titkolt részeket, amiből kiderült, hogy több probléma is akadt az oltóanyaggal, mégis engedélyezték azt. A Koronavírus Sajtóközpont akkor ezt nem cáfolta, de megkérte a "baloldali sajtót, hogy fejezze be az oltásellenes kampányt". (Erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat.)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavaly januárban jelentette be, hogy egymillió ember beoltásához elegendő, kétmillió adag koronavírus elleni vakcinát vásárolt Magyarország Oroszországtól. Az OGYÉI engedélye után a vakcinamintákat még a Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálta, majd ők mondták ki a végső szót a használatáról.