MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Nyolc éves fiú győzött egy sakknagymester ellen

Nyolc éves fiú győzött egy sakknagymester ellen

telex.hu / Fehér János

A sakk új sztárja Ashwath Kaushik, az a nyolc és fél éves kisfiú, aki legyőzött egy nagymestert.

Vasárnap új rekord született a sakk történelmében, a 8 év 6 hónap 11 napos Ashwath Kaushik lett a legfiatalabb olyan játékos, aki versenyen legyőzött egy nagymestert. A szingapúri fiú a svájci Burgdorfer Statdhaus Open negyedik fordulójában került össze nagymesterrel, a 37 éves lengyel Jacek Stopával, akit aztán le is tudott győzni.

„Nagyon izgultam és csodálkoztam. Büszke vagyok a játszmára és ahogy játszottam, főleg azután, hogy egy ponton hibáztam, és onnan sikerült visszajönnöm” – nyilatkozta Kaushik a Chess.com-nak győzelme után.

Ez az év a fiatalok rekordjairól szól, hiszen alig egy hónapja sikerült először egy kilencévesnél fiatalabb játékosnak sakknagymestert megverni. A szerb Leonyid Ivanovics volt a rekorder, de ő öt hónappal idősebb volt akkor Kaushiknál.

Az indiai születésű, de Szingapúrnak versenyző Kaushik már számos korosztályos tornát nyert, többek között a rapid sakk világbajnoka lett a nyolc év alattiak között. A mostani svájci tornán végül a 12. lett, ahol évtizedekkel idősebb ellenfelekkel is játszott.

A fiú családjában nem voltak hagyományai a sakknak, sem anyja, sem apja nem játszott, ezért is volt a szülei számára meglepő, hogy a fiú naponta hét órát is képes gyakorolni a táblánál.