MENÜ
2024. árpilis 16.
Csongor
Nyolc éven át exponált egy fényképet

Nyolc éven át exponált egy fényképet

hvg.hu

Regina Valkenborgh egyetemi hallgatóként vágott bele egy fotós projektbe, amiről évekre megfeledkezett.

Alighanem a világ leghosszabb idején át készült fényképét mutatta be Regina Valkenborgh fotóművész, a brit Barnet and Southgate College fotótechnikusa. A szakember egy sörösdobozból és egy fotópapírból készített fényképezőgépet még 2012-ben, majd a Bayfordbury Obszervatórium egyik távcsövére szerelte fel azt.

A projektről mindenki megfeledkezett – még maga Valkenbourgh is –, így az eszköz 8 éven és 1 hónapon keresztül tartó exponálási idő után készítette el a végeredményt, az alábbi képet.

Hogy a kép valóban elkészült, duplán meglepte a szakembert. Kiderült ugyanis, hogy korábban már többször próbálkozott hasonló technikával az obszervatóriumban, ám a nedvesség gyakran tönkretette a felvételt, az általa használt fotópapír ugyanis használhatatlanná vált. A mostani viszont nem csak túlélte a körülményeket, de még az sem ártott neki, hogy ilyen hosszú időn át exponált az eszköz.

A fényképen összesen 2953 fényív látható, ami tulajdonképpen a Nap, ahogy a 2012-es start óta minden nap felkelt és lenyugodott.

A mostani felvétel azért is lehet világrekord, mert az eddig ismert leghosszabb exponálási idővel egy német fotóművész, Michael Wesely készített fényképet: neki négy éven és nyolc hónapon át tartott a művelet.