MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Nőket nem szabad tulajdonként kezelni

Nőket nem szabad tulajdonként kezelni

telex.hu

„A nő nem tulajdon, hanem nemes és szabad emberi lény; senki sem adhatja őt másnak például békülési szándékkal cserébe”

 

Az afganisztáni tálib kormány pénteken kiadta a nők jogairól szóló rendeletét, amely szerint a nőket nem szabad tulajdonként kezelni, és beleegyezésük nélkül nem kényszeríthetők házasságba. Az új rendelkezések viszont továbbra sem érintik a nők oktatáshoz vagy munkavállaláshoz való jogát, írja a Reuters.

„A nő nem tulajdon, hanem nemes és szabad emberi lény; senki sem adhatja őt másnak például békülési szándékkal cserébe” – áll a tálib kormány szóvivője által nyilvánosságra hozott rendeletben.

A szabályozás kimondja, hogy a nőket nem szabad házasságra kényszeríteni, az özvegyeknek pedig részesedniük kell elhunyt férjük vagyonából. A bíróságoknak ezentúl figyelembe kell venniük a szabályokat a döntések meghozatalakor, a vallási ügyekért felelős és a tájékoztatási minisztériumoknak pedig elő kell mozdítaniuk ezeket a jogokat – áll a rendeletben.

A tálibok előző, 1996 és 2001 közötti uralmuk alatt megtiltották a nőknek, hogy férfi rokon nélkül elhagyják a házat, kötelezővé tették a teljes arcot és fejet takaró kendő viselését, a lányokat pedig kizárták az oktatásból. Most ugyan néhány tartományban megnyitották a középiskolákat számukra, de sok nő és jogvédő továbbra is szkeptikus.

A nemzetközi közösség a nők jogait a szankciók miatt gazdasági összeomlással fenyegetett Afganisztánnak folyósítandó pénzek kulcsfontosságú feltételéül szabta.