MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Nincs választás – szakmai alapon döntenek

Nincs választás – szakmai alapon döntenek

hvg.hu

Müller Cecília: Nem lehet majd választani a koronavírus-oltások közül.

Nem lehet választani a koronavírus-vakcinák között – jelentette ki Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján a hvg.hu kérdésére válaszolva. Arra voltunk kíváncsiak: hogy ha valaki regisztrál vakcináért, választhat-e az oltások közül vagy sem, illetve ha elutasítja a felkínált vakcinát, visszakerül-e a lista végére.

Müller azt mondta, azzal az oltóanyaggal kezdik majd az oltást, amit biztonságosnak és hatékonynak ítélnek. A vakcina azért nem választható, mert azt, hogy melyiket adják be, szakmai alapon döntik majd el.

Arra a kérdésünkre Müller nem válaszolt, mi történik, ha valaki a felkínált helyett másik oltást szeretne, a tájékoztató elején viszont elmondta, nemet mondani lehet, hiába regisztrált most valaki, akkor sem kötelező beadatnia az oltást. Müller arról beszélt, csak a magyar hatóságok által biztonságosnak minősített oltást adják be itthon, a tömeges oltásra 2021 első negyedévében van esély.

A kormány arra törekszik, hogy sokféle gyártó vakcinája legyen elérhető, eddig 17,5 millió oltóanyagot kötöttek le különböző gyártóknál.

Az egyik, ami szóba jöhet, az az orosz Szputnyik V vakcina. Ezt már vizsgálják itthon, és a klinikai tesztelésében magyarok is részt vehetnek – erről Kásler Miklós hétfőn beszélt. Az emberi erőforrások minisztere azt mondta, a "nagyvonalúan felkínált" lehetőséggel élve három–ötezer magyar állampolgár juthatna védőoltáshoz. Az orosz védőoltás miatt ugyanakkor sokan aggódnak, olyan tudósok is vannak, akik szerint a közzétett számok alapján meghamisíthatták a vakcinakísérletek eredményeit.

Néhány napon belül megérkezhet egy kínai vakcinagyártó ellenanyagának dokumentációja is Magyarországra, erről Müller hétfőn azt mondta, más típusú vakcina, mint az orosz.

A kormány 5 millió adagra szerződött le az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem közösen kifejlesztett koronavírus-oltására, a gyártóknak ugyanakkor tesztjeik egy részét meg kellett ismételniük egy gyártási hiba miatt.

Szóba jöhet még a BNT162b2 jelű Pfizer-BioNTech oltás, amely európai engedélyeztetése decemberben zárulhat le, Nagy-Britanniában viszont már engedélyezték. A gyártók novemberben közölték, a vakcina 95 százalékos hatékonyságú, és nincsenek súlyos mellékhatásai, és már be is oltottak vele "élesben" egy 90 éves nőt.

Az amerikai Moderna nevű cég ugyanazokra a kutatásokra építve fejlesztette ki a koronavírus elleni vakcináját, mint a Pfizer, az ő vakcinájukról januárban dönthet az EU. Utóbbi előnye a Pfizer készítményéhez képest, hogy az mínusz 80 fokon tárolandó, a Moderna-vakcinát viszont elég mínusz 20 fokon tárolni. Ráadásul 30 napos a szavatossága, míg a Pfizer oltóanyagánál ugyanez öt nap.