MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
New Yorkban legalizálták a halottak komposztálását

New Yorkban legalizálták a halottak komposztálását

444.hu

Washington államban, a cég székhelyén már 2019 óta legálisan lehet holttesteket komposztálni.

Kathy Hochul, New York állam kormányzója 2022 utolsó napján legalizálta a "természetes organikus redukciót", vagy ahogy a köznyelvben hívják, a halottak komposztálását. Ezzel az úttörő Washington állam, valamint Colorado, Oregon, Vermont és Kalifornia után New York lett a hatodik állam, ahol már legális opció a temetkezésben a hagyományos temetkezési eljárásnál zöldebb, környezetkímélőbb komposztálás.

A komposztálás persze ez esetben nem azt jelenti, hogy a halottakat ezentúl simán komposztálókba dobhatják. A holttesteket az eljárás során erre szakosodott temetkezési cégek "organikus redukciós létesítményeiben" bonthatják majd le.

Az eljárás során a halottat alfalfával, szénával, faforgáccsal kitömött tárolóba rakják, ahol a folyamat végén a mikróbák egy köbméternyi, harminchat zsáknak megfelelő mennyiségű, tápanyagban gazdag termőfölddé dolgozzák fel a holttestet.

Hochulnak komoly személyes vívódással járt a törvényjavaslat kihirdetése. Ő maga ír katolikusként határozza meg magát, és gyakran beszél arról, hogy gyökerei milyen mértékben befolyásolják politikai döntéseit. Márpedig most a New York-i katolikusok azért lobbiztak, hogy vétózza meg a halottak komposztálását lehetővé tevő törvényt.