MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Saját vakcinájukat veszik külföldről az oroszok

Saját vakcinájukat veszik külföldről az oroszok

hvg.hu

Az ország nemcsak exportál, hanem importál is a saját készítményéből.

Nem tudnak az orosz gyárak elég oltóanyagot előállítani, így az ország kénytelen vásárolni a technológiát átvevő külföldi partnerektől. A New York Times szerint az oroszoknál csak nyögvenyelősen halad az oltás – idáig csupán a lakosság 4,4 %-ának sikerült beadni a szert, míg az EU 10, az USA pedig 26 %-nál tart.

A számok ellenére a Putyin-hívő sajtó a rendszer látványos sikereként ünnepli, ha sikerül újabb, akármilyen csekély mennyiséget is eladni a határokon túlra, bár azt már forgalmazzák Latin-Amerikában, Afrikába, sőt Magyarországon is. A termelési jelentések úgy tüntetik fel, hogy Moszkva képes segíteni az egész világon, miután a legtöbb helyen jelenleg még nincs elég vakcina.

Arról viszont már nemigen számolnak be a tudósítások, hogy az ország nemcsak exportál, hanem importál is a saját készítményéből.

Idáig egy dél-koreai céggel született ilyen eljárás: az az idén 150 millió adagot kíván piacra dobni és ebből jut az orosz kormánynak is. Hasonló program van folyamatban több indiai partnerrel is, eddig összesen négy megállapodás alapján.