MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Népszavazással döntöttek az eutanázia legalizálásáról

Népszavazással döntöttek az eutanázia legalizálásáról

telex.hu • fotó: cnn.com

Új-Zéland legalizálta az eutanáziát.

Az előzetes eredmények alapján az eutanázia legalizációja mellett döntött Új-Zéland az októberi népszavazáson, ugyanakkor továbbra is tilos marad az országban a marihuána rekreációs célú használata a lakosság döntése értelmében.

Az új-zélandi választási bizottság pénteki, részeredményeken alapuló közlése szerint 83 százalékos feldolgozottság mellett az emberek 65,2 százaléka voksolt az orvosi segítséggel végzett eutanázia legalizációja mellett.

Az eutanázia legalizációjáról szóló törvényjavaslatot 2019 novemberében a parlament már megszavazta, így ha a népszavazás eredménye hivatalossá válik, a törvény 12 hónap múlva – egészen pontosan 2021. november 6-án – automatikusan törvényerőre emelkedik. Ezután azok a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők kérvényezhetik az eutanáziát, akiknek a diagnózis szerint már csak fél évük van hátra, és elviselhetetlen fájdalmakon mennek keresztül. A döntéseket az egészségügyi minisztérium felügyeli majd.

Szintén 83 százalékos feldolgozottság alapján az új-zélandiak 53,1 százaléka szavazott a marihuána legalizációja ellen, miközben csak 46 százalék támogatta azt. Ugyan a végső eredmény még változhat a teljes feldolgozottságig, de Andrew Little igazságügyi miniszter úgy vélekedett, erre kevés az esély. Az orvosi célú kannabisztermékek használatát két éve legalizálta az új-zélandi kormány.

A népszavazást október 17-én, a parlamenti választásokkal egy időben tartották, a végleges hivatalos eredményt pedig november 6-án jelentik be.