MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Nemzetközi pásztorünnep Olaszfaluban

Nemzetközi pásztorünnep Olaszfaluban

sokszinuvidek.24.hu

Világfaluvá válik két napra a bakonyi kistelepülés.

Kenyai és mongol, irányi és spanyol pásztorok is csatlakoznak a Kárpát-medencében élő, dolgozó társaikhoz az Olaszfalui Pásztortalálkozó és Pásztorünnepen május 19-én és 20-án, számolt be róla a veol.hu.

A lap szerint hajdan szinte minden faluban volt egy-egy pásztor, ma már csak elvétve találkozhatunk velük, évente egyszer viszont egyszerre sokukkal, az Olaszfalui Pásztortalálkozó és Pásztorünnepen.

Az olaszfalui helyszín, a Zöldág Lovasudvar házigazdája sajtótájékoztatóján arról beszélt, a május 19-re és 20-ra összeállított program szavai szerint jó példája a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projektév egyik céljának, miszerint a már eddig is népszerű bakonyi-balatoni helyszínek mellett a csendesebb falvakat és a bakonyi-balatoni identitás kevésbé ismert oldalait is megismertesse a közönséggel.

A bakonyi és Balaton-felvidéki tájakon ma is él és dolgozik csaknem harminc pásztor. A program nekik is lehetőséget teremt a párbeszédre, sőt, hazánk távolabbi részeiről és többek között a Fel- és a Délvidékről érkező pásztortársak ugyancsak megismerhetik egymást.

Nyitányként különféle szakterületek képviselői, kutatók találkoznak a gyakorló pásztorokkal egy workshop keretében. Mindkét félnek nagy tudáskincs van a birtokában, amely néha kiaknázatlan, de a rendezvény alkalmat biztosít ennek felszínre hozására. Ökológiai, fentarthatósági szempontok, lehetőségek is szóba kerülnek, de az esemény szervezői távolabbra is kitekintenek, hiszen kenyai, mongol, iráni, spanyol pásztorok érkeznek.

A közönséget is várják Olaszfaluba, ahol minden pásztor a régi, hagyományos öltözetben lesz jelen, ahogy a napi konferencia külföldi résztvevői is. Énekegyüttesek, néptánccsoportok lépnek fel.