MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Nemzeti ünnepnapot kapott a közép-ázsiai juhászkutya

Nemzeti ünnepnapot kapott a közép-ázsiai juhászkutya

telex.hu

Türkmenisztánban nemzeti ünnepnapot kapott a közép-ázsiai juhászkutya, az elnök kedvenc kutyafajtája.

Új nemzeti ünnepet hirdettek vasárnap Türkmenisztánban, amit az elnök kedvenc kutyafajtájának, a közép-ázsiai juhászkutyának dedikáltak. A nemzeti ünneppé nyilvánítást az elnök, Gurbanguly Berdimuhamedow kezdeményezte, és innentől a közép-ázsiai fajtát a nemzeti örökség részeként kell kezelni. A hírt egy nagyszabású kutyakiállításon és agility versenyen jelentették be, amit egy határőrkutya nyert meg. Számára személyesen az elnök fia adta át a díjat – írja a BBC a helyi média tájékoztatása szerint.

Az elnök akkora rajongója a fajtának, hogy egy hatalmas, hatméteres aranyszobrot is állíttatott neki a főváros, Asgabat egyik körforgalmában, 2020-ban pedig egy egész könyvet szentelt az ország nemzeti örökségéhez tartozó kutyafajtának, és egyszer Vlagyimir Putyin orosz államfőnek is ajándékozott egy kölyköt. Gurbanguly Berdimuhamedow a a helyi akhal teke lófajta iránt is rajong.

Berdimuhamedow 2007 óta irányítja vasszigorral a földgázban gazdag országot, személyi kultuszt teremtve maga körül. A Riporterek Határok Nélkül (RSF) szerint Türkmenisztán 180-ból a 179. helyen áll a sajtószabadság tekintetében a világban. Ez az az ország, amelyről korábban megjelent a nemzetközi sajtóban, hogy betiltotta a „koronavírus” kifejezést, ám utóbb kiderült, hogy ez egy félreértésből származott, ilyen nem történt.