MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Nem volt elég hazafias

Nem volt elég hazafias

444.hu/ Solti Hanna

A kirúgott igazgató január végén fenyegető levelet kapott a kulturális minisztériumtól.

Kirúgták az igazgatót világ egyik leghíresebb múzeumából, a moszkvai Tretyakov Galériából, mert nem találták elég hazafiasnak sem őt, sem a múzeum gyűjteményét. Zelfira Tregulova székébe az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) magas rangú tisztviselőjének lányát ültetik, akinek alig van képzőművészeti tapasztalata.

Szemben a 67 éves Tregulovával, aki művészettörténész, egész pályafutása alatt múzeumokban dolgozott és világszerte rendezett kiállításokat, utódja, a nála jóval fiatalabb Jelena Pronicseva politológiát tanult. Dolgozott a Gazprombank külgazdasági osztályán, az orosz parlament alsóházában, majd a moszkvai Politechnikai Múzeum igazgatója lett - de az az egész kinevezése alatt zárva volt.

A kirúgott igazgató január végén fenyegető levelet kapott a kulturális minisztériumtól, amelyben azt követelték tőle, hogy számoljon be, hogyan tervezi összehangolni az állandó kiállítások tartalmát az ország „szellemi és erkölcsi értékeivel", a minisztérium pedig egy állítólagos elégedetlen Tretyakov-látogatóra is hivatkozott, aki kifogásolta, hogy a múzeum nem felel meg a „hagyományos orosz szellemi és erkölcsi értékek megőrzését és megerősítését célzó állami politikának”.

Tavaly novemberben hirtelen elhalasztották a Moszkvai Kortárs Biennálét, amit szintén a Tretyakov Galériában rendeztek volna, a Komszomolszkaja Pravda című orosz lap szerint azért, mert a múzeum vezetése nem volt hajlandó a megszállt - Putyin szerint „törvényes népszavazással" elcsatolt - kelet-ukrajnai területekről származó propagandisztikus műveket bemutatni. Az orosz kulturális minisztérium csütörtökön közölte, hogy Tregulova szerződése lejárt.

(Washington Post)

https://444.hu/2023/02/10/kirugtak-az-igazgatot-a-moszkvai-tretyakov-galeriabol-mert-nem-volt-eleg-hazafias