MENÜ
2024. június 25.
Vilmos
Nem sikerült a Top Gun-mutatvány, lezuhant a vadászgép

Nem sikerült a Top Gun-mutatvány, lezuhant a vadászgép

telex.hu / Hanula Zsolt

Tragikusan végződött Bangladesben egy vadászpilóta gyakorló repülése.

A 32 éves pilóta, Asim Jawad valószínűleg a Top Gun filmekből ismert egyik akrobatikus manővert, az aileron rollt próbálta bemutatni, extrém alacsonyan repülve a Yakovlev Yak-130-as gépével. Ez annyit jelent, hogy repülés közben a gépet a pilóta megpörgeti a vízszintes tengelye körül; légishow-kon gyakran látott manőver, illetve akciófilmekben is, bár az, hogy valódi légiharcban bármilyen előnyt jelentene a kivitelezése, minimum vitatott. A manőverben az a nehéz, hogy a pörgés közben a repülési magasságot is megtartsa a pilóta, és Jawadnak ez nem is sikerült, odacsapta a gépet a reptér futópályájához, ami fölött elhúzva megpróbálkozott a trükkel.

A megsérült és kigyulladt gépet sikerült felhúznia, majd katapultálni a másodpilótájával együtt, és egy közeli folyóban landolt ejtőernyővel. Eközben azonban olyan súlyos sérüléseket szerzett, hogy a kórházban meghalt.


A bangladesi hadsereg hivatalos jelentése szerint a gyakorló repülés közben meghibásodott a gép, és a pilóták sikeresen elnavigálták sűrűn lakott terület fölül, majd katapultáltak, de a reptér térfigyelő kameráinak felvételei, amiket valaki feltett a Youtube-ra, majd eljutottak a sajtóba is, ezt cáfolják.