MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Nem használ többet arcfelismerő rendszert

Nem használ többet arcfelismerő rendszert

telex.hu

Nem fog többet arcfelismerő programokat használni a Facebook – írta meg a Washington Post.

Erről a vállalat számolt be kedden egy blogbejegyzésben, hozzátéve, hogy a több mint egymilliárd emberről tárolt adatait is törli.

A technológiát eddig többek között arra használták, hogy a fényképeken be lehessen jelölni azokat, akik szerepelnek rajta. A döntést „gondos mérlegelés” után hozták meg, miután számba vették a technológia lehetőségeit és a használatát kísérő növekvő aggodalmat.

„Komoly aggodalomra ad okot az arcfelismerő technológia társadalomban elfoglalt helye, miközben a szabályozó hatóságok még mindig dolgoznak egy egyértelmű szabályrendszeren a használatára vonatkozóan. A folyamatos bizonytalanság közepette úgy gondoljuk, hogy helyénvalóbb az arcfelismerés használatát az esetek szűkebb körére korlátozni” – írták.

A Facebook döntése drasztikus változást hozhat a technológia használatában, amelynek normalizálásáért a közösségi hálózat mindenkinél többet tett. A cég szellemiségére eddig inkább a gyors fejlődés és az óvatoskodás mellőzése volt jellemző. Időnként akár az adatvédelmi szakértők kritikáival mit sem törődve vezettek be újításokat.

Liz O'Sullivan, a Parity, egy algoritmusokkal foglalkozó startup vezérigazgatója szerint a Facebook nagyon sikeresen gyűjtötte az adatokat, többek között arról is, hogy hogyan öregszik egy arc. Mindeközben azonban elbagatellizálták annak a jelentőségét, hogy milyen negatív hatásai lehetnek a technológia univerzális használatának. Egyes szakértők évek óta amiatt aggódtak, hogy a rendszerrel visszaélhet a bűnüldözési megfigyelés, hekkerek vagy akár kémek is.

Eddig legalább egy tucat amerikai városban, köztük Bostonban és San Franciscóban is betiltották az arcfelismerő kamerákat, és nemrég az Európai Parlament is az arcfelismerés nyilvános helyeken történő rendőri használatának betiltását kérte.