MENÜ
2024. március 19.
József, Bánk
Nem érdemes pár napra kinyitni  a középiskolákat – csak írásbeli érettségi lesz

Nem érdemes pár napra kinyitni a középiskolákat – csak írásbeli érettségi lesz

444.hu • fotó: hvg.hu

Négymillió beoltottat, védettségi igazolvánnyal lehet újra koncertre, moziba és szállodába menni.

A miniszterelnök elmondta a reggeli rádióinterjújában, hogy a terveik szerint június elejére képesek lesznek 7 millió ember beoltására, csak attól tart, hogy nem lesz ennyi jelentkező. Gyorsan hozzátette, hogy mire június 15-én kezdődik a foci-EB, mindenki megkapja az oltást, aki regisztrált, így pedig oltási igazolvánnyal már mehetnek is a meccsekre.

Orbán bejelentette azt is, hogy csak írásbeli érettségik lesznek. A részletszabályokat később teszik közzé. Azt mondta, hogy az írásbeli érettségi azért is fontos, mert ez szerepet játszik az egyetemekre való bejutásban, és mivel „tavaly csak írásbeli volt, és ahhoz, hogy fair legyen a verseny a tavaly érettségizettek meg a mostaniak között, ezért jó, ha a két érettségi között összhang van”.

A középiskolákat pedig csak május 10-étől nyitják meg.Orbán azt mondta, hogy nem érdemes pár napra kinyitni a középiskolákat, hogy aztán az érettségi szünet miatt bezárják őket.

A kormány egyelőre még nem döntött a 18 éven aluliak beoltásáról.

Orbán számításai szerint hamarosan elérjük a 3 millió beoltottat, jelenleg már 2,7 millió fölött vagyunk. Május elején meglesz a 4 millió. Majd május elejétől számított egy hét vagy tíz nap alatt további egymillió oltást terveznek beadni, hogy elérjék az 5 milliót, május közepére pedig el akarják érni a 6 milliót, május harmadik hetére pedig a 7 milliót. „Tehát június elejére azt tudom mondani, hogy a 8 millió magyar állampolgárból, aki felnőttkorú, tehát megkaphatja az oltást, képesek leszünk 7 milliót beoltani. Attól tartok, hogy nem lesz annyi regisztrált és magát beoltani akaró ember, mint amennyi vakcina”- mondta miniszterelnök.

Védettségi igazolvánnyal lehet majd koncertre és moziba menni
Minden további nyitást a beoltottak számához kötnek, de azért „figyelni kell a járványügyi adatokra is, mert az szabja meg a tempót”. Orbán azt mondta, hogy a lépések sorrendjét a nemzeti konzultáció alapján határozzák meg:

„először az iskolákat kell kinyitni, aztán az éttermeket, aztán a szállodákat és utána a jeggyel látogatható kulturális- sportrendezvényeket, mozikat, konditermeket. Ez a sorrend.”
Az erről szóló döntések pontos időpontját az oltások száma határozza meg. megemlítette azt is, hogy miután elértük a 4 millió beoltottat, a védettségi igazolvánnyal lehet újra koncertre, moziba, sportrendezvényre és szállodába menni.

Nagyon aggódik a válogatottért

Majd a miniszterelnök hosszan beszélt arról, hogy Petry Zsolt kapusedzőt kirúgta a Hertha. Bár Németországot nem akarja minősíteni az ügy miatt, de azt az általános következtetés vonta le, hogy „a liberális politika ma Európában elnyomó politika. Aki nem ért egyet a liberális véleménnyel, azt elnyomják. És ha mégis hangot ad a véleményének, akkor megbüntetik. Itt most állásvesztéssel büntettek egy embert azért, mert nem azt gondolja, amit egyesek helyesnek vélnek”.

„A következő dolog, immár a politikán túl evezve egy hasonlóan komoly területre, ami a labdarúgás, ott is van azért teendő, mert ne felejtsük el, hogy a nemzeti válogatottal összefüggésben alakult ki ez a helyzet, hiszen a kapusunk meg az ellenkező irányba tett nyilatkozatot. És ugye nekünk a nemzeti csapataink azok különösen fontosak. Egy ilyen méretű és történelmű ország esetében, mint a miénk, aki oly sok csatát meg háborút vesztett az elmúlt 100 évben, a csapatsportok mégis a történelmi győzelem lehetőségét adják. Békés körülmények között. És ezért mi a válogatott sportolóinkra nem egyszerűen sportolóként tekintünk, hanem mint a lányainkra meg a fiainkra, így szoktunk róluk beszélni. Ők mi vagyunk.

Ezért nem lényegtelen, hogy milyen állapotok vannak egy-egy válogatottnak a háza táján, és minden ilyen vita megbontja az egységet. Márpedig a sikeres csapatként, a sikeres föllépésnek az első számú előfeltétele az egység. Most az egység megbomlott, megbomolhatott a csapaton belül, és megbomolhat, ha nem figyelünk oda, a csapat meg a szurkolók között is. Úgyhogy ilyenkor egy feladat van: helyre kell állítani az egységet. Van két kiváló emberünk, aki szerintem erre alkalmas: van egy fantasztikus szövetségi kapitányunk és van egy fantasztikus csapatkapitányunk, Szalai Ádám. Tehát szerintem most az ő munkájuk minőségén múlik a következő hetek, hónapok sportsikere, labdarúgó-sikere is, hogy ennek a két embernek sikerül-e megvédeni a csapatot, fenntartani és ha kell, akkor helyreállítani az egységet. Ehhez sok sikert kívánok nekik.”