MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Nem bíznak a magyar kormányban

Nem bíznak a magyar kormányban

hvg.hu

„Olyan sebességgel zajlik Magyarországon az oligarchásodás, amit még sehol máshol nem láttunk."

Egyértelműen kiderült, hogy az Európai Parlament képviselői egyáltalán nem bíznak a magyar kormányban és nem hiszik el, hogy az uniós források megszerzése érdekében vállalt intézkedéseket végre is hajtják. Az EP Költségvetési, illetve a Költségvetési Ellenőrzési Bizottsága együttes ülésen hallgatta meg Johannes Hahn költségvetésért felelős biztos a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárásról.

Ebben az eljárásban a Bizottság az uniós források védelem érdekben azt javasolta a tagállamoknak, hogy 7,5 milliárd eurónyi EU-pénzt fagyasszon be Magyarország esetében a korrupciós kockázatok miatt. Az is szerepel a javaslatban, hogy ha Magyarország a brüsszeli előírások alapján vállalt jogalkotási munkát november 19-ig elvégzi, akkor ettől a szankciótól el lehet tekinteni.

Ha nem lenne ez az eljárás, akkor nem lenne 17 új reformjavaslat Magyarországon - foglalta össze a helyzetet Johannes Hahn (képünkön Navracsics Tiborral). Felidézte, hogy Magyarország az első, áprilisi felszólítás után semmilyen konkrét intézkedést nem tett, csak azt követően vált a konstruktívvá a kormány hozzáállása, miután pénzügyi következményeket helyezett kilátásban az Európai Bizottság.

Itt lehetett megérezni a mechanizmusnak az erejét, akármennyire is egyszerűnek hangzik ez - vonta le a következetést a biztos. Kijelentette azt is, hogy az átláthatósággal kapcsolatos vállalások érdekében szakértőknek kell ülniük azokban a testületekben, amelyek a korrupció ellen lépnek majd fel, az Európai Bizottság pedig ellenőrizni fogja az ígéretek teljesítését. November 19. előtt azonban nem fog véleményt nyilvánítani az Európai Bizottság. Johannes Hahn hozzátette, hogy Magyarországon hétfőn volt az első nap, amikor törvényeket szavaztak meg.

Nekünk eddig tervezeteink voltak, de ami számít, az a végleges szöveg, azokat kell majd kiértékelnünk - jegyezte meg. Mónika Hohlmeier német néppárti képviselő arra emlékeztette a többi politikust, hogy többször lehetett már látni, hogy Magyarország tett néhány elvárt lépést, de ezek szerinte csak azt a célt szolgálták, hogy a többi tagállamot becsapják.

Olyan sebességgel zajlik Magyarországon az oligarchásodás, amit még sehol máshol nem láttunk - hüledezett Hohlmeier. A magyar kormányt Deli Andor fideszes képviselői igyekezett megvédeni, aki elöljáróban megdicsérte Hahn biztost, mondván, hogy “tényszerű volt a prezentáció”. Majd az Európai Parlamentet kezdte bírálni azt állítva, hogy az EP-nek semmi szerep nincs ebben a folyamatban.

De a jogalap hiánya sosem tántorítja el az EP-t, hogy megtámadja Magyarország - tette hozzá. Később egy német képviselő felolvasta neki a jogállamisági eljárásról szóló jogszabály vonatkozó részeit, amelyben arról van szó, hogy a jogállamisági eljárásról tájékoztatni kell az Európai Parlamentet és párbeszédet kell folytatni a képviselőkkel.

Visszatérve Deli Andor mondandójához, a magyar politkus azt is mondta, hogy a kormány és a Bizottság között gyümölcsöző és konstruktív egyeztetés folyt le, aminek köszönhetően Magyarország semmilyen uniós forrást nem veszített el.

A képviselők közül nagyon sokan megfogalmazták azt, hogy nem lehet hitelt adni a magyar kormány ígéreteinek. A vitában nem sok támogatást kapott a magyar kormány, néhány lengyel kormánypárti képviselő azért bírálta az Európai Bizottságot, mert szerintük Lengyelországgal szemben igaztalan vádakat fogalmaztak meg. A Fideszt máskor teljes mellszélességgel támogató szélsőjobboldali politikusok pedig csendben maradtak.