MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Nem azok az erősek, akik elhallgattatnak

Nem azok az erősek, akik elhallgattatnak

telex.hu • fotó: ataszjelenti.blog.hu

Aggasztó nemcsak a magyar, de a lengyel és a szlovén médiahelyzet is.

„Soha nem volt annyira fontos a plurális médiarendszer, mint most, hiszen rendkívüli károkat okoz az álhírek terjedése a koronavírus-járvány idején. Ebből a szempontból nemcsak a demokráciánkat, de az életünket is védik az újságírók” – mondta az Európai Tanács nevében Ana Paula Zacarias, aki szerint a jogállamisági vizsgálatoknak fontos eleme a médiaszabadság és a tömegtájékoztatás védelme. Ezt emelte ki nyitóbeszédében Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke is: „Óriási gazdasági válsággal néz most szembe a médiaszektor, ezért minden eddiginél jobban kell támogatnunk őket”.

Szerinte aggasztó nemcsak a magyar, de a lengyel és a szlovén médiahelyzet is, az egyes kormányok lépéseivel szemben viszont nagyon korlátozott a Bizottság hatásköre – ezt szeretnék kiszélesíteni majd a jövőben.

„Szeretnénk, ha fejlődni tudna a médiaszektor, hiszen minél erősebb, annál jobban tud ellenállni a különböző nyomásoknak. Alapvetően semmilyen politikai nyomásnak nem szabadna kitenni a médiát, hiszen nem azok az erős politikai vezetők, akik elhallgattatják a velük szemben kritikus hangokat.”