MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Néhány napig csillaghullásban gyönyörködhetünk

Néhány napig csillaghullásban gyönyörködhetünk

24.hu

A csúcs alatt, november 17-18-án óránként legfeljebb 15 meteor tűnhet fel az éjszakai égbolton.

A Leonidák nevüket az Oroszlán (Leo) csillagképről kapták, mivel látszólagos forrásuk ide esik, de az objektumok valójában az 55P/Tempel-Tuttle üstököshöz köthetőek. Az égitestről leváló törmelékekkel minden novemberben találkozik a Föld, ilyenkor a légkörbe belépő darabkák elégve fényjelenségeket hoznak létre.

Idén a csúcs alatt a hold nem lesz túl fényes, ami segítheti az észlelést, igaz, a zavartalan megfigyeléshez tiszta égboltra is szükség lesz. A legtöbb meteor a maximum alatt várható, de a raj egészen december elejéig látható marad.

A Leonidák egyik érdekessége, hogy meglehetősen gyorsak. Noha a raj nem túl sűrű, így is izgalmas, hiszen sokszor kifejezetten látványos fényjelenségeket, úgynevezett tűzgömböket alakít ki.

Nagyjából 33 évente a Leonidák hatalmas csillaghullást is előidéznek, a maximum alatt óránként akár ezer meteorral. 2023-ben ilyenre nem számíthatunk, a következő hasonló esemény 2035-ben következhet be.

A meteorok látszólag az Oroszlán csillagkép felől érkeznek, ám az objektumok az égbolton bárhol feltűnhetnek. A megfigyelésre szombaton, az éjfél utáni órák a legalkalmasabbak. Az észleléséhez érdemes elvonulni a fényszennyezéstől, és türelmesen várni, hiszen szemünknek időre van szüksége a sötéthez való alkalmazkodáshoz.