MENÜ
2024. május 4.
Mónika, Flórián
Nagy változás, másként utaznak a magyarok

Nagy változás, másként utaznak a magyarok

napi.hu

A tavalyihoz képest az idén sokkal többen voksoltak a hosszabb kikapcsolódások mellett.

Miután egymásnak ellentmondó hírek érkeztek a nyár folyamán arról, hogy a gazdasági nehézségek miatt milyen nyaralást terveznek az emberek, kiderült, az úticélok tekintetében kisebb átrendeződések történtek, de az utazási módok, a szállodabesorolások, az ellátás mértékének igénye is jelentősen megváltozott.

Számos változásnak lehettünk tanúi az idei nyár során az utazási piacon, mely változásokról az Invia.hu rendelkezésére álló adatok igazán szemléletes képet festenek - írják összefoglalójukban.

Legnépszerűbb úticélok:

  • A tavalyi évhez képest az idén közel kétszer annyian választották Törökországot, azon belül is Side, Alanya és Belek voltak a legnépszerűbbek.
  • A Görögországba utazók aránya negyedével nőtt a tavalyihoz képest, a 3 legnépszerűbb sziget (Kréta, Korfu és Zakynthos) közül pedig Korfu népszerűsége nőtt a legnagyobbat: háromszor annyi utas választotta ezt a szigetet az idén, mint 2022-ben.
  • Egyiptom, a Kanári-szigetek és Tunézia versenyeztek egymással,
  • Az első 5 helyezettbe az idén nem került be Ciprus, Spanyolország pedig kevesebb utast csábított az idén nyaralásra, mint tavaly.

A tavalyihoz képest az idén sokkal többen voksoltak a hosszabb kikapcsolódások mellett. A nyaralások időtartama terén egy komoly átrendeződés történt. Csökkent a rövidebb, és többszörösére nőtt a 9-, 7- és 16 napos üdüléseket választók száma.

A választott ellátásoknál az önellátást választók száma több, mint 40 százalékkal csökkent a tavalyihoz képest, miközben az Ultra All Inclusive ellátást kérők száma ugyanebben az időtartományban szinte megduplázódott.

A preferált szállodák besorolásában a 3* negyedével csökkent, a 4* közel kétszeresére nőtt

A választott utazási módoknál csökkent a buszos utakat választók száma és ezzel arányosan nőtt a repülős utakat választóké -43,3 százalék és +43,6 százalék a változás.

A most alakuló trendek az őszre is hatással lehetnek Törökországba, Egyiptomba, Görögországba, Tunéziába és Ciprus szigetére foglalt utazások száma is magasabb a tavaly őszinél, ezzel párhuzamosan pedig már érkeznek az őszi városlátogatások, a sportutak, az egzotikus utazások iránt érdeklődők, valamint már a Szilvesztert valamilyen nyárias, meleg szigeten eltölteni tervezők.