MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
MTA-tagok szerint méltatlanná vált a tudomány eszményéhez

MTA-tagok szerint méltatlanná vált a tudomány eszményéhez

telex.hu

Hallatlan dolog a politikai bosszú egy valószínűség be nem következéséért.

 

A Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagjaiból álló csoport, a Stádium 28 Kör felháborodottan tiltakozik az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) vezetőinek elbocsátása miatt.

Nyilatkozatukban azt írják: „Az elmúlt napokban fölelevenítették egy szovjet és egy magyar meteorológus sorsát, aki kedvezőtlen vagy félreérthető időjárás-jelentéseiért kényszermunkatáborba került (az orosz tudóst utóbb ki is végezték). Örömmel nyugtázzuk, hogy nem tartunk itt. Leváltották és elbocsátották azonban az Országos Meteorológiai Szolgálat két vezetőjét, félreérthetetlen és tagadhatatlan ok-okozati összefüggésben a Szolgálat augusztus 20-i előrejelzésével. Mindenki tudja, hogy a meteorológia tudományának predikciói csak statisztikusak, valószínűek lehetnek.

Hallatlan dolog a politikai bosszú egy – szigorúan tudományos tények alapján állított – valószínűség be nem következéséért. S különösen szégyenletes, hogy ennek végrehajtója olyan miniszter, aki a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Nem kétséges, hogy méltatlanná vált a tudomány eszményéhez.”