MENÜ
2024. május 5.
Györgyi
Mondjon le!

Mondjon le!

hvg.hu

Petíciót indítottak az MTVA vezérigazgatójának visszahívására.

Peíciót indított Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Központ vezetője azért, hogy Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának elnöke szüntesse meg Papp Dániel MTVA-vezérigazgató vezérigazgatói kinevezését – derült ki a Szabad aHang cikkéből.

Polyák szerint az állami média az ukrán háború kitörése óta folyamatosan terjeszti az orosz propagandával összhangban lévő álláspontoknak. Eközben a háborúval kapcsolatos ellenzéki megszólalások szövegkörnyezetükből kiragadva, eltorzítva, valótlan tartalommal jelennek meg. Úgy véli, az MTVA és a Duna Médiaszolgáltató Zrt. megmutatta, hogy még egy háborús helyzetben sem képes megvalósítani a tisztességes tájékoztatást.

Azért Koltayt szólította fel Papp menesztésére, mert az MTVA vezérigazgatója fölött a munkáltatói jogokat, ide értve a kinevezést és a munkáltatói felmondást, a médiatörvény szerint kizárólagos joggal a Médiatanács elnöke gyakorolja.

Nem csak Polyák elégedetlen a közmédia teljesítményével, Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője pénteken nyílt levelet küldött Papp Dánielnek. Ungár úgy látja, hogy a köztelevízió műsoraiban „kontextus nélküli orosz propagandaanyagokat” adott le az Ukrajna ellen indult orosz agresszió idején. Mindez szerinte „nem két ellenkező értelmezés bemutatása volt, nem egy mély geopolitikai elemzés, hanem a Kreml álláspontja és semmi más”.