MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Mit tehet az egyén, ha egy beteg társadalomban kénytelen élni?

Mit tehet az egyén, ha egy beteg társadalomban kénytelen élni?

koloknet.hu

„Egy egészséges egyén úgy tud élni egy beteg társadalomban, hogy mindennap megtámadja valami a lelki egyensúlyát."

Nem lehet elégszer hallgatni, olvasni Popper Péter gondolatait, és ahogy telik az idő, egyre inkább az az érzésünk támad, mintha a jövőbe látott volna.

Gondolataira, válaszaira egyre nagyobb szükségünk van, hogy némi gyógyírt, vigasztalást kínáljanak, amikor kisebb-nagyobb elakadások, nehézségek előtt állunk. Az alábbi idézet ezúttal egészséges egyén és a beteg társadalom kapcsolatáról, a közösség összetartó erejéről szól, illetve arról, hogy mit is ért a bölcs tanítómester azalatt, hogy "művelni kell kertjeinket".

"Tételezzük fel, hogy az egyén egészséges, és egy – sok vonatkozásban – patológiás társadalomban él. Vajon mit tud tenni? Ha nagyon őszinte vagyok, azt gondolom, hogy a külső hatásokat érdemben ellensúlyozni nem tudja, mert gúzsba köti őt a társadalom patológiája.

Egy egészséges egyén úgy tud élni egy beteg társadalomban, hogy mindennap százszor megtámadja valami a lelki egyensúlyát. Bosszúságot okoz neki, kiborítja, felháborítja, elkeseríti, félelmet kelt benne az, amit megél. De ha az a kérdés, hogy védheti-e önmagát a társadalom patológiájával szemben, akkor a válaszom az, hogy igen.

Ennek a jelszavát már tulajdonképpen Voltaire megírta a Candide-ban. Műveljük kertjeinket! Vagyis egy befelé fordulást javasol, azt, hogy az ember gondozza a kertjét, az otthonát, a személyes kapcsolatait szüleivel, gyerekeivel, rokonaival, barátaival és munkatársaival. Ezt a szűkebb világot talán meg tudja valamennyire óvni a társadalom patológiájától – vagy ha nem is tudja megóvni, akkor úgy tud élni, mint amikor az egri vitézek nappal kilyukasztották a várfalat, aztán éjjel betömték. Vagyis a nap folyamán szerzett sérüléseit este reparálja egy kis csenddel, egy kis magába nézéssel vagy meditációval. Folyamatosan védi és gyógyítgatja önmagát. Ez a védelem nincs túlságosan messze az elzárkózástól, melynek szélsőséges formája az, amit úgy hívnak a művészek, hogy belső emigráció. De ha nem is kell feltétlenül belső emigrációba vonulni, az nagyon fontos, hogy az ember megőrizze önmagát, és ne csináljon a társadalom bűneiből egyéni bűnöket.

Vagyis nem szabad ezeket beengednie a magánszférájába, mert szélsőséges gyorsasággal rombolják szét és teszik tönkre az emberi kapcsolatait és a közérzetét is.
A ’my house is my castle’ – az én házam az én váram – egy jó védőfunkció. Védem a magánéletemet a társadalompatológiától.

A másik lehetőség, hogy az emberek összekapaszkodhatnak, és alkothatnak kis közösségeket. Meggyőződésem, hogy az egészséges egyén csak úgy maradhat életben a társadalomban, ha vannak szövetségesei. Olyan emberek, akik ugyancsak meg akarják őrizni értékeiket, és fontos érzelmi kapcsolataikat nem engedik át prédaként se a pénzéhségnek, se a karrieréhségnek. Az ilyen kis közösségek védik magukat és védik a körükbe tartozó egyént is a társadalompatológia hatásaitól."

Az idézet Popper Péter – Hogyan választunk magunknak sorsot? című kötetéből származik.
Kép forrása: Nyitott Akadémia