MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Mit mond a Vatikán a békéről, Ukrajnában?

Mit mond a Vatikán a békéről, Ukrajnában?

444.hu / Tóth-Szenesi Attila

A Vatikán és Magyarország mintha nem ugyanabban a béketáborban lenne.

„Maradtunk hát ketten [a béketáborban]: Magyarország és a Vatikán. A társaságra nem lehet panaszunk, de komoly következményekkel kell számolnunk.”

Ezt mondta Orbán Viktor a február 18-i évértékelőjében. Tény, hogy Ferenc pápa többször is kijelentette, hogy a békéért imádkozik, és egyelőre csak orosz forrásból, de lehet tudni egy vatikáni békejavaslatról is. Egy friss vatikáni nyilatkozat tükrében azonban úgy tűnik, a Vatikán és Magyarország mintha nem ugyanabban a béketáborban lenne.

Paul Richard Gallagher érsek, a Vatikán államközi és nemzetközi szervezetekkel fenntartott kapcsolatokért felelős titkárának nyilatkozatát a Magyar Kurír szemlézte. A Vatikán külügyminiszterének is tartott Gallagher - Orbán Viktorral ellentétben - nem azt mondja, hogy a béke érdekében azonnal tűzszünetet kell kötni és béketárgyalásokat kezdeni.
„Azt hiszem, a Szentszék egyik feladata, ha úgy tetszik, hogy megpróbálja életben tartani a reményt, a béke álmát. De úgy gondolom, hogy a hangsúly – ami az ukrán hangsúlyt jelenti – továbbra is az ellenálláson, a [katonai] győzelmen van, és csak utána gondolunk a békére. Nem hiszem, hogy ebben a szakaszban a katonai megoldás előmozdítása nélkül a béke kerülne a középpontba.”

Az interjú szerzője megkérdezte Gallaghertől, hogy mit üzen azoknak az embereknek, akik szerint most békére kell törekednünk és meg kell állítani a háborút. „Attól függ, mik a feltételek. Azt mondjuk, hogy dolgozzunk a békéért és dolgozzunk az igazságos békéért.”
És hogy mi az igazságos béke?

„Az igazságos béke azt jelentené, hogy az oroszok kivonulnak Ukrajna területéről. Igen, a béke az ellenségeskedések végét jelentené, és bizonyos tárgyalásokkal jár együtt, hogy békeszerződés, vagy legalábbis fegyverszünet jöjjön létre.”