MENÜ
2024. május 10.
Ármin, Pálma
Mindenszenteki mécsesgyújtás az alsóvárosi temetőben

Mindenszenteki mécsesgyújtás az alsóvárosi temetőben

Takács Zsuzsa • fotó: Panteon Kft., freepik.com

Közös mécsesgyújtásra várják a temetőbe látogatókat Mindenszentek napján, Szekszárdon, az alsóvárosi temetőben.

A térségben temetkezési szolgáltatóként és temető üzemeltetőként működő Panteon Kft. ügyvezetőjét, Nyakas-Barna Orsolyát, a hagyományteremtő közös emlékezés mellett egy aktuális felhívásról is kérdeztük, amit „Ne vigye haza! A családi fészek nem temető” címmel a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesülete több más szervezettel együtt hirdetett meg.

– Változnak a temetkezési szokások és egye többen választják a hamvasztásos temetést, az országos átlagot jelentő 70 százalékkal szemben, működési körzetünkben a hozzátartozók mintegy fele igényli a koporsós, illetve a hamvasztásos szertartást. A döntést befolyásolja az elhunyt vallása, végakarata, illetve egyéb szempontok – mondta Nyakas-Barna Orsolya. – Új elvárásokat is tapasztalunk, előfordul, hogy a hamvak szórását kérik a hozzánk fordulók, erre is felkészültek vagyunk, a szekszárdi alsóvárosi temetőben szórókúttal is rendelkezünk.

– A különleges kérések között mit említene meg?
– Előfordult már, hogy a Dunába kérték a hamvak szórását, akár hajóból vagy repülőgépből, itt fontos megemlítenem, hogy ez minden esetben engedélyköteles. Teljesíthető az a kérés is, ha egy emlékerdőben vagy akár egy fa tövében szeretnék a hamvak végső elhelyezését, sőt egyre többen igénylik a hamvak megosztását, egy kis részének elhelyezését például kegyeleti ékszerben. Mindent teljesíteni tudunk, és maximálisan tiszteletben tartjuk a hozzátartozók kérését. Szakmai és személyes meggyőződésem azonban, hogy a hamvaknak a temetőben a helyük, akár az urnafalban, a földben, netán templomi elhelyezéssel. Ezt közvetíti egyébként a nemrég meghirdetett országos felhívás is: „Ne vigye haza! A családi fészek nem temető”.

– Sokatmondó cím. Ön szerint mi a probléma ezzel a manapság egyre inkább terjedő szokással?
– Az első és legfontosabb szempont, hogy a gyász feldolgozása a búcsúztatással, a gyászszertartással kezdődik. A hamvak elvitele esetén ez a fontos lépés kimarad, és a későbbiekben is nehezíti az elengedést, a feldolgozást a veszteséget átélt személy életében. Ritkábban esik szó arról, hogy a hamvak hazavitele egyben kötelezettséget is jelent, lehetőséget kell biztosítani a későbbiekben is a rokonoknak, hozzátartozóknak a közvetlen kegyeletgyakorlásra. Jogszerűen az illetékes Kormányhivatal ellenőrizheti ennek a betartását, az esetleges akadályoztatást. Sajnos találkoztunk már olyan esettel is, amikor elvesztek a hamvak, költözés közben megrongálódtak, vagy méltatlan helyre kerültek, mindez a kegyeletsértés megelőzhető lenne.

– Egy biztos, Mindenszentek, Halottak napján megtelnek a temetők és a Panteon Kft. ebben az évben is meghirdeti a közös mécsesgyújtás programját.
– Idén is várunk mindenkit november 1-jén 16 órától Szekszárdon, az alsóvárosi és újvárosi temetőben a közös mécsesgyújtásra. Szeretnénk újra – sokak részvételével – egy látványos fényinstallációt létrehozni, melynek során mindenki emlékezhet és részese lehet a szeretet jegyében született közös élménynek.