MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Mindenkit érint

Mindenkit érint

money.hu

Bővülnek a digitális megoldások, de szükség van még a készpénzre is.

Új előírások lépnek érvénybe Magyarországon annak érdekében, hogy a digitális megoldások előretörése mellett egyszerűen hozzá lehessen jutni a készpénzhez. A jegybank most megjelent szabályozása – többek között – az ATM-ek számát is meghatározza.

Összeállításunk bemutatja, hogy a Magyar Nemzeti Bank milyen új szabályokkal igyekszik biztosítani a készpénzellátás zavartalanságát, illetve hogyan alakult az ATM-ek száma az elmúlt évek során Magyarországon és a környező országokban. Cikkünkben felhívjuk a figyelmet a készpénzfelvételi díjakról és az ingyenes készpénzfelvételi lehetőségről való tájékozódásra is.

Bár a digitalizáció egyre nagyobb teret nyer, például az elektronikus, elsősorban bankkártyás fizetések összege fokozatosan bővül, továbbra is jelentős a készpénz iránti kereslet. Amellett, hogy a készpénzmentes megoldásokat is ösztönözni kell, a jegybank feladata az is, hogy biztosítsa a készpénzellátást. Ennek számos oka lehet.

Például vannak, akiknek valamilyen okból nincs bankszámlájuk, bankkártyájuk. De lehetnek, akik a betegségük, hátrányos helyzetük miatt nem tudják igénybe venni az elektronikus megoldásokat, és csak a készpénzt képesek használni. Vagy egy előre tervezett áramszünet esetén is nehéz, vagy csak távolabb lehet készpénzhez jutni. A jegybank most új előírásokkal igyekszik biztosítani a készpénzellátás zavartalanságát.

Az új jegybanki szabályozás többek között meghatározza, hogy hány ATM-et kell fenntartaniuk a bankoknak. Ezt két paraméter határozza meg, egyrészt a kibocsátott bankkártyák száma, amely négy kategóriába sorolja a bankokat:

600 ezernél kevesebb,
601 ezer-1,2 millió,
1,2-2,4 millió,
2,4 milliónál több bankkártyát kibocsátó pénzintézeteket különbözteti meg.

Emellett előírja, hogy a kártyák darabszámától függően

a fővárosi kerületekben átlagosan legalább 2,5-12
a vármegyeszékhelyeken 2,5-15
a kisebb településeken pedig 3,5-60 automatát kell működtetniük.

Azok a bankok, amelyek teljesítik a limiteket, engedményt kapnak az új szabályok szerint. Azaz, ha egy adott banknak a három településtípus közül kettőben már jelenleg is több ATM-je van az előírtnál, akkor a harmadiknál 25 százalékkal csökkentheti az automaták számát.

A bankok kötelesek rendszeresen felmérést és intézkedési tervet készíteni a készpénzellátás zavartalansága érdekében. Ezzel az MNB többek között biztosítani szeretné azt is, hogy ne fordulhasson elő olyan eset, hogy például bérfizetési vagy nyugdíjutalási napok után sokan ATM-ből vesznek fel készpénzt, emiatt az automatákból ideiglenesen kifogyjon a készpénz.

/ Ebben a témakörben többet olvashat a money.hu-n /