MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
„Minden hírt a teljes kép viszonylatában értelmezzünk

„Minden hírt a teljes kép viszonylatában értelmezzünk"

napi.hu

A vérrögképződések gyakorisága a vakcinával oltottak körében nem magasabb mint az általános populáció körében.

„Nagyon sokan keresnek az AstraZeneca (AZ) oltóanyaggal kapcsolatban” - írja keddi bejegyzésében Kemenesi Gábor, a PTE Szentágothai Kutatóközpontjának munkatársa. A virológus idézi az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) idevágó mondatát, amely elmondása szerint sajnos a legtöbb médiahírből kimaradt:

„A vérrögképződési események gyakorisága a vakcinával oltottak körében nem magasabb mint az általános populáció körében tapasztalt érték.”
Hozzáteszi, az AstraZeneca vakcinát immáron több mint 11 milliónyian megkapták, a mostani vizsgálat a rutin gyógyszerhatósági engedélyezési folyamat része. Az úgynevezett safety signal során bármilyen gyanús esetet eképpen vizsgálnak ki.

Már több esetet is jelentettek arról, hogy az ezzel az oltóanyaggal beoltottak szervezetében vérrög képződött. Az Európai Gyógyszerügynökség már vizsgálja ezeket a jelentéseket.
Kemenesi üzenete az ügy kapcsán az, hogy:

„Továbbra is minden hírt a teljes kép viszonylatában értelmezzünk. Ez igaz a járványgörbe alakulására, a mostani AstraZeneca vizsgálatra és a jövőbeni »vakcinált ember újra beteg lett« típusú hírekre is.”
Közleménye végén kiemeli: a tudomány jelenlegi állása szerint továbbra is az egyetlen kiút a járványból az emberek átimmunizálása a vakcinákkal és így a járvány elcsendesítése, a kórházak felszabadítása. Érkezhet bármilyen hír a jövőben, ezen a tényen nem fog változtatni, láthatjuk, hogy a természetes fertőzés mire képes.