MENÜ
2024. július 13.
Jenő
Milyen gyakran kell kikapcsolni a számítógépet?

Milyen gyakran kell kikapcsolni a számítógépet?

raketa.hu / Bobák Áron

A lassú számítógép mindenki rémálma, pedig a problémák jelentős része megoldható egy egyszerű szokással.

Valószínűleg elég sokan vannak, akik nem is emlékeznek rá, mikor kapcsolták le utoljára a számítógépüket, hiszen manapság már éppen elég, ha lecsukjuk a laptop tetejét, esetleg megnyomjuk a bekapcsoló gombot, és ha újra szükségünk van a gépre, néhány pillanat után mindent ott folytathatunk, ahol abbahagytuk.

Alvó állapot és hibernálás

Az alvó állapotot valamint a hibernálást valóban jó ötlet rendszeres szokásunkká tenni, ha hosszabb-rövidebb időre elszakadunk a számítógéptől, ugyanakkor nem váltják ki teljesen azt, hogy újraindítsuk, vagy adott esetben le is kapcsoljuk a gépet. Az alvó állapot és a hibernálás között a legfontosabb különbség, hogy míg előbbinél a számítógép a memóriába, utóbbinál a merevlemezre menti a munkamenetet, ennek megfelelően pedig alvó állapotból gyorsabban tudjuk "felébreszteni" a gépet, viszont valamivel több energiát is fogyaszt.

Energiafelhasználás szempontjából a mai gépeknél már azt sem éreznénk meg igazán, ha tényleg 0-24-ben bekapcsolva tartanánk őket, viszont ahogy azt Ajay Gupta, a HP műszaki igazgatója a Digital Trendsnek kifejtette, a számítógép számos alkatrésze csak meghatározott időtartamig működik megbízhatóan, így adott esetben a kijelző, az akkumulátor és a merevlemez élettartamát is meghosszabbíthatjuk azzal, ha legalább alvó módba tesszük a gépet, amikor éppen nem használjuk (Ezeket a funkciókat Windowsban a Vezérlőpultban, az Energiagazdálkodás menüpontban, Maceken a Rendszerbeállításokon belül az Akkumulátor menüpontban állíthatjuk be).

Miért fontos időről-időre mégis kikapcsolni a számítógépet?

Az egyik ok, hogy a gép természetesen akkor fogyasztja a legkevesebb áramot, ha teljesen ki van kapcsolva, ami viszont gyakorlati szempontból ennél fontosabb, hogy a számítógép kikapcsoláskor megszakítja az éppen futó folyamatokat és törli a gyorsítótárat, amit felfoghatunk úgy is, mint egy nagytakarítást. Az újraindítás arra is jó alkalmat biztosít, hogy elgondolkozzunk rajta, tényleg szükségünk van-e arra, hogy egyszerre hatvan lapot tartsunk megnyitva a Chrome-ban vagy ugyanennyi dokumentumot, ami szintén rengeteg memóriát tud lekötni.

A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy legalább hetente egyszer érdemes kikapcsolni és újraindítani a gépet, habár Steven Leslie, a BestBuy áruházlánc technológiai részlegének munkatársa hozzáteszi, hogy a túl gyakori, napi többszöri újraindítás szintén nem tesz jót a gépnek, de ez inkább csak a régebbi számítógépeket érinti.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy ez a módszer visszafelé is elsülhet, ha indításnál túl sok program indul el automatikusan, így a Gépházban az Alkalmazások, majd az Indítópult menüpontra kattintva érdemes rendszeresen ellenőrizni, hogy újraindítás után valóban csak a fontos programok induljanak el, a többit pedig kilőni. A Gizmodo megjegyzi, hogy míg a Maceken nincs különbség az újraindítás valamint a teljes kikapcsolás és újraindítás között, PC-k esetében már nem ugyanazt jelenti a kettő, hiszen az újraindításkor (restart) a számítógép nem állítja le az összes folyamatot, vagyis néha érdemes teljesen kikapcsolni a gépet, és csak ezután újra bekapcsolni.