MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Miért nem kötnek szerződést a tűzoltók biztosítására?

Miért nem kötnek szerződést a tűzoltók biztosítására?

napi.hu / Fotó: MTI Fotó / Lakatos Péter

A belügy inkább maga fizeti ki a tűzoltók kártérítését, de nem köt új szerződést a biztosítókkal

Az állami közbeszerzés eredménytelen lett, miután idén brutálisan magas árat kértek a biztosítók. Az áremelésére költségvetési fedezet nem állt rendelkezésre.

Amint arról beszámoltunk a jogszabály előírja, hogy a létesítményi tűzoltók esetében a biztosítási díj forrását a fenntartó köteles biztosítani. A szerződést a létesítményi tűzoltóság fenntartója köti meg. A többi szervezet esetében a biztosítási díj forrását a katasztrófák elleni védekezésért felelős miniszter biztosítja. A szerződést a katasztrófák elleni védekezésért felelős miniszter köti meg.

Legutóbb simán ment

A legutóbbi szerződés 2021. április 18-án két évre lett kötve a Generali Biztosító Zrt.-vel, évi mintegy 95 millió forintos díjért.

A 2023 februárjában kiírt közbeszerzés eredménytelen lett, mert a Belügyminisztériumnak 244 millió forint állt volna kétéves időszakra rendelkezésre, ehhez képest viszont lényegesen többért érkeztek árajánlatok:

Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt. – 464 482 571 Ft/év
CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. – 445 872 250 Ft/év
Allianz Hungária Zrt. – 1 558 614 300 Ft/év

A Belügyminisztérium mostani közleménye szerint erre nem lesz szükség, azt írják: a minisztérium „a továbbiakban az elmúlt évek biztosítási díjaival megegyező összeget fizet ki a káreseményekből eredő károk mérséklése érdekében a korábbi biztosítotti körbe tartozó állománytagok részére. A támogatást visszamenőleges hatállyal, 2023. április 12-től biztosító szabályozás előkészítése megkezdődött.”

Horror áron biztosították volna a tűzoltókat

A közbeszerzés eredménytelen lett. Így viszont az önkéntes lánglovagok élet- és balesetbiztosítás nélkül tűzoltásban, műszaki mentésben, az együttműködési megállapodásuk szerint nem vehetnek részt.