MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Micélium koporsót ajánlanak a környezetbarát holtaknak

Micélium koporsót ajánlanak a környezetbarát holtaknak

telex.hu

A gombafonalakból növesztett, hungarocellt idéző koporsó nagyon könnyű, de egy kétszáz kilós testet is elbír.

Már Bécsben is elérhető az úgynevezett élő koporsó, amelyet gombafonalak alkotnak, és a temetés után segítenek lebontani a benne lévő testet is, olvasható Bécs Város Külképviseleti Irodájának közleményében.

Azt írták, hogy a gombafonalakból növesztett, hungarocellt idéző koporsó nagyon könnyű, de egy kétszáz kilós testet is elbír. A koporsót egy hét alatt növesztik formára, majd kiszárítják, amivel leállítják a gombafonalak növekedését. Ha a koporsó talajvízzel érintkezik, a gombák újra életre kelnek és segítenek lebontani a benne lévő testet is. A komposztálás során semlegesítődnek a felszabaduló méreganyagok és regenerálódik a talaj is. A koporsóbélés moha, de külön kérésre lehet vászon is.

A Loop Biotech koporsója teljesen környezetbarát: előállításakor nem termelődik szén-dioxid, ráadásul kiváltja az egyre értékesebb faanyagot is. Egyelőre külföldön készítik, de hamarosan Ausztriából fedeznék az osztrák piac igényeit.

A micélium-koporsó hagyományos és természetközeli temetésekhez egyaránt használható. Utóbbihoz már saját részt különítettek el a Bécsi Központi Temetőben. Ezen a területen csak biokoporsóban lehet temetkezni, tilos bármilyen fém és szintetikus anyag.