MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Mi van, ha a a mesterséges intelligencia téved?

Mi van, ha a a mesterséges intelligencia téved?

itbusiness.hu/Gróf József

Testbeszéde alapján vesztette el az állását.

Egy sminkes azt állítja, hogy elvesztette állását egy vezető márkánál, miután egy arcfelismerő technológiát használó mesterségesintelligencia-alapú toborzóeszköz a testbeszéde miatt leminősítette.

Anthea Mairoudhiou-t, a MAC egykori sminkesét 2020-ban bocsátották el állásából egy videóinterjú eredménye alapján, amelyet a HireVue – egy amerikai székhelyű toborzási vállalat, amely mesterségesintelligencia-alapú arcelemző technológiát használt a jelöltek megjelölésére – segítségével készített. A vállalat munkatársainak újra kellett pályázniuk állásukra, miután szabadságra küldték őket, a videóinterjú pedig az értékelés részét képezte. Mairoudhiou teljes pontszámot kapott a teljesítményére, de elvesztette az állását, mert a testbeszédét rosszul értékelték a HireVue interjún.

A HireVue 2020 elején minden új értékelésből eltávolította az arcelemző funkciót, miután számos munkavállaló aggodalmát fejezte ki. Mairoudhiou jogi lépéseket tett az Estee Lauder, a MAC Cosmetics anyavállalata ellen, és peren kívül megegyeztek. Az élmény azonban maradandó hatással volt az egészségére.

„Egyszerűen nem hittem, hogy vége a karrieremnek – egy olyan karriernek, amiért nagyon keményen megdolgoztam. Mentálisan nagyon megviselt. Úgy éreztem, hogy cserbenhagytak, és azt hittem, megőrülök”, mondta.

Humán területen éllovas a mesterséges intelligencia

Az IBM technológiai vállalat tavaly novemberi, 20 országra kiterjedő tanulmánya szerint a vállalatok mintegy 41 százaléka használ mesterséges intelligenciát a „toborzás és a humánerőforrás-fejlesztés” érdekében. Az Egyesült Királyság az Egyesült Arab Emírségekkel együtt a második helyen áll, az Egyesült Államok előtt és India alatt, ami a mesterséges intelligencia eszközök használatát illeti a humán erőforrás igényeinek támogatására, például a munkavállalók felvételére, elbocsátására és képzésére. Általános tendencia az, hogy a vállalatok egyre inkább alkalmazzák a technológiát a humán erőforrás területén, és az Egyesült Királyság pedig az egyik éllovas ezen a téren.

A mesterséges intelligenciát a vállalatok önéletrajzok átvizsgálására és a jelöltek pontozására használják az alapján, hogy az előrejelzés szerint ki a legmegfelelőbb, valamint a jelöltek testbeszédének és arckifejezésének elemzésére a videóinterjúk során. Mindez annak közepette történik, hogy tavaly jelentősen megugrott az álláspályázatok száma a LinkedIn-en, a karrierért felelős közösségi hálózaton. Az egy főre jutó LinkedIn-alkalmazások száma 2023-ban 23 százalékkal ugrott meg az előző évhez képest. A szoftvercégek olyan mesterséges intelligencia eszközöket is hirdetnek, amelyek képesek ellenőrizni, hogy egy alkalmazottat a felmondás veszélye fenyeget-e olyan mérőszámok alapján, mint a fizetése és a munkatörténete.

Egyre nagyobb az aggodalom, hogy az Egyesült Királyságban a munkavállalók nem tudják, mikor használják rajtuk ezeket az eszközöket, és a Trades Union Congress (TUC) azt kéri, hogy hozzanak szabályokat a védelmük érdekében. Robin Allen, a Cloisters AI jogi tanácsadó cég ügyvédje elmondta:

„Az első lépés annak felismerése, hogy ehhez szabályozásra van szükség. Nem elég, ha egyszerűen elvárjuk a munkáltatóktól, hogy etikai normák szerint dolgozzanak. Amikor ilyen technológiai rendszereket alkalmazunk a munkahelyeken, akkor kell, hogy legyenek olyan emberek, akik képesek azt mondani, hogy a számítógép tévedett.”

A vállalatok tagadnak

Az Estee Lauder (a MAC anyavállalata) szóvivője azt mondta: „A MAC UK & Ireland víziója, hogy a világ legbefogadóbb és legsokszínűbb szépségápolási márkája legyen, és a legkülönfélébb tehetségek számára a legmegfelelőbb munkáltató”. Hozzátették, hogy Mairoudhiou értékelésének 0,25 százalékát a vizuális felismerés tette ki.

„A vállalatnak vannak olyan csapatai, amelyek a teljesítményhez kapcsolódó objektív adatokat és egyéb minőségi visszajelzéseket fedik le, amelyek a foglalkoztatási értékelés nagy részét tették ki. Bármilyen feltételezés, miszerint a vizuális felismerési technológia döntő szerepet játszik a MAC UK & Ireland vagy az Estee Lauder Companies UK & Ireland bármely foglalkoztatással kapcsolatos döntésében, hamis.”

A HireVue szóvivője elmondta: „Egy elbocsátási program vagy döntés végrehajtása során a HireVue az ipari szervezetpszichológiában megalapozott legjobb gyakorlatokat ajánlja. Ezek a legjobb gyakorlatok magukban foglalják a munkakörrel kapcsolatos adatok összegyűjtését azon munkavállaló(k)ra vonatkozóan, akiket a döntések érintenek. Ezek a munkavállalói adatpontok többek között a munkateljesítmény mérését, a jelenléti nyilvántartásokat, a vezetői értékeléseket, az előléptethetőségi értékeléseket, az ügyfélszolgálati értékeléseket és a teljesítményjavítási igények mutatóit foglalják magukban.”

[Forrás: Gróf József]