MENÜ
2024. július 23.
Lenke
Mi ellen véd a kínai védelmi megállapodás?

Mi ellen véd a kínai védelmi megállapodás?

vg.hu / fotó: kinaon.com

„A két ország együttműködését a biztonság és a stabilitás garantálása teszi lehetővé.

Vang Hsziao-hung kínai közbiztonsági miniszter szerint Peking garantálja hazánk biztonságát. Kína és Magyarország között 75 éve tart a diplomáciai kapcsolat.

Kínai–magyar rendészeti csúcstalálkozót tartottak pénteken Budapesten. Az egyeztetésen Vang Hsziao-hung kínai közbiztonsági miniszter Pintér Sándor belügyminiszterrel tárgyalt. A Belügyminisztérium közleménye szerint a két ország együttműködését a biztonság és a stabilitás garantálása teszi lehetővé, amelyek nélkülözhetetlenek az átfogó stratégiai együttműködés megalapozásában és továbbfejlesztésében. Vang nemcsak Pintérrel, hanem Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozott látogatása során.

A miniszterelnökkel folytatott találkozón Kína felajánlotta, hogy a kereskedelmi és befektetési kapcsolatokon túlmenően közbiztonsági kérdésekben is támogatja Magyarországot, amelyre stratégiai partnereként tekint – adta hírül a Reuters. A két ország idén ünnepli diplomáciai kapcsolataik 75. évfordulóját.

Vang úgy nyilatkozott, bízik benne, hogy a biztonsági együttműködés a kétoldalú kapcsolatok új csúcspontját jelenti majd. A tárcavezető szerint ezek az erőfeszítések olyan területekre terjednének ki, mint a biztonság és a bűnüldözési kapacitások kiépítése.

Hszi Csin-ping elnök Övezet és út kezdeményezésének fontos eleme, hogy a kereskedelmi és infrastrukturális kapcsolatokon keresztül összekösse Kínát a világgal.

Vang és Pintér pénteken aláírták a bűnüldözési és biztonsági együttműködésről szóló dokumentumokat, azonban ennek részleteit egyelőre nem közölték.

A Reuters írása szerint a Pekinggel való védelmi megállapodásra azért került sor, mert a kormány igyekszik mérsékelni a Nyugattól való függőségét, és Kelet felé is nyitni. A kínai állami média a NATO jelenlegi politikáját a globális béke és stabilitás egyik jelentős kihívásának nevezte, emiatt diplomáciai siker Kína számára a megállapodás, amely ajtót nyithat számára az Európai Unióban, mivel a blokk több tagja is mérlegelheti, hogy erősítse-e kapcsolatait a világ második legnagyobb gazdaságával. Emlékeztetett, hogy Magyarország már több alkalommal nem osztotta a közös EU-s álláspontot Kínával kapcsolatban.