Tam_Bau
MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Mészkerülő növények és amit tudni érdemes róluk

Mészkerülő növények és amit tudni érdemes róluk

agroforum.hu

Hobbikertészek gyakori problémája, hogy a kertjük talaja mészben gazdag.

Ha mérhető mennyiségű mész van a talajban és telerakosgatják a szemük éhsége szerint mészkerülő növényekkel, majd sorra pusztulnak el a növények. Ez nemcsak pénzkidobás, de nem is jó hosszútávon sem.

A savanyú talajra való növények szinte egytől-egyig mészkerülők is, de az esetek nagy többségében persze a savanyú talajra fókuszálunk, és ez önmagában lesz a nehézség.

Így a rhododendron, azalea, ciklámen, áfonya is a mészkerülők közé fog tartozni a kertben, de a hortenzia sem rajong érte.

Ugyanígy sokan nem tudják, de bizony az egyik legszebb díszfánk, az Acer palmatum, avagy ujjas juhar is tipikusan mészkerülő, sőt, kifejezetten nem bírja a meszes talajt és érzékeny rá. Emellett a gesztenye is ugyanezekkel az ismérvekkel rendelkezik.

Mi a gond a meszes talajjal még?

A mésszel a talajban több gond is van. Nem csak önmagában az, ha olyan növényt ültetünk a meszes talajba, ami nem bírja a meszet, de még a betárolásnál is gond lehet például egyes gyümölcsöknél.

A Jonatán almánál és más gyümölcsnél is lerövidül a tárolási idő hossza, ha meszes talajban van a fa, mert foltosodik a termés a tárolás alatt. Ezt nevezik stippingnek.

Ugyanígy a paprika, paradicsom és a zeller sem viseli el a meszes talajt, ráadásul, ha kicsit meszes csak a talaj, szintén a betárolhatóságot rontja esetükben, még a burgonyánál is lerövidül a tárolási idő, hamarabb ráncosodik.

A talajcsere segítene?

Adja magát a kérdés, hogy akkor mi lenne, ha talajcserével oldanánk meg a problémát? Mivel a gyökerek szerteszét futnak, így a talajcsere csak ideig-óráig lesz megoldás.

Milyen mészkedvelő növényeket ültessünk akkor?

Ilyen esetekben a jezsámen, az orgona jó választás lehet, ha díszcserjékben gondolkodunk. A nyári orgona, a meténg és a mahónia is kerülhet meszes talajba.

A mész szempontjából toleráns fajok között vannak a gyöngyvesszők, aranyvesszők, a pálmaliliomok, inkaliliomok, a pünkösdirózsák és a nőszirmok is.

Kevés kertet szeret a szívvirág és az árnyékliliom, de a meszes talajokra kiváló választást jelenthetnek félárnyékba. Ugyanígy toleráns lesz a hunyor és a harangláb is, ami a virágkedvelőknek nagyon jó hír szerintem.