MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Mennyit ér az ártatlanul börtönben töltött 44 év?

Mennyit ér az ártatlanul börtönben töltött 44 év?

24.hu

Ronnie Longot 1976-ban ítélték életfogytiglanra betörésért és nemi erőszakért.

A férfi 44 évet ült egy észak-karolinai börtönben – ártatlanul. Úgy, hogy nem volt ellene fizikai bizonyíték.

Longot 2020 decemberében engedték szabadon kormányzói kegyelemmel. Hiába bizonygatta évtizedek óta az ártatlanságát, tavaly ismerték csak el egy vizsgálat után, hogy a rendőrség eltitkolt bizonyítékokat, hogy Ronnie Longra tereljék a gyanút. Többek között azt sem tudhatta a védelem, sem az esküdtek, hogy a bűncselekmények helyszínén Longéval nem egyező ujjlenyomatokat rögzítettek.

A CNN cikke megjegyzi, hogy a fekete Longot egy fehér nő megerőszakolásáért, egy kizárólag fehérekből álló esküdtszék ítélte el.

Észak-Karolinában 50 ezer dollár (körülbelül 15 millió forint) jár a törvény szerint minden ártatlanul börtönben töltött év után. Azonban a jogszabályban 15 évben, azaz 750 ezer dollárban (225 millió forint) maximálták a kifizethető kártérítést. Ez Long esetében azt jelenti, hogy 29 börtönben töltött év után egyetlen dollárnyi kártérítést sem kapna.

Be volt zárva, amikor meghaltak a szülei, a fia szülinapjain és ballagásain. Mindent elveszített azalatt a 44 év alatt, egészen biztosan többet érdemel annál, mint amit kapott – mondta a CNN-nek Long ügyvédje.

„Hogyan mondhatják, hogy az életem csak 750 ezer dollárt ér?” – tette fel a kérdést Ronnie Long, aki a bíróságon harcol az igazáért. Szerinte teljesen egyértelmű, hogy direkt sározták be, és zárták ártatlanul börtönbe, és a 225 milliónyi kártérítésnél több jár neki azért, amiért elvettek 44 évet az életéből.

A most 65 éves Ronnie Long azt mondta a CNN-nek, hogy a természetesen nagyon örül, hogy végre szabad, és újra élhet. Az egyik első dolga az volt, hogy megvette álmai autóját, egy Cadillacet, és házat keres a feleségével.