MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Megtiltják az éjszakai kutyaugatást

Megtiltják az éjszakai kutyaugatást

agroforum.hu

Hogyan védjék meg az állatokat, ha a pásztorkutyáknak nem szabad ugatniuk?

És ez nem vicc, hanem a közelmúltban megtörtént eset: a németországi Münster közigazgatási bírósága elutasította egy legeltető állattartást végző gazda panaszát, akinek ezután éjszakára be kell zárnia a terület védelmére tartott kutyáit. Egyetlen reménye, hogy arra az időre a farkasok is inkább nyugovóra térnek.

A bíróság – és akik a feljelentést tették – talán arra gondoltak, hogy manapság a farkasok is követik, mikor van hétvége vagy éjszaka, és olyankor inkább nem vadásznak? Ugyanis hivatalosan is az az ítélet született, hogy a helyi állattartónak a megadott időszakban a kutyáit be kell zárnia, hogy az ugatásukkal ne zavarják a szomszédokat – tekintettel nyilvánvalóan arra, hogy a ragadozó vadállatok hétköznap csak reggel 6 és este 22 óra között vadásznak, illetve vasárnap és ünnepnapokon 13 és 15 óra között is szunyókálnak egy kicsit…

Rendben, talán nem ez állt szó szerint az indoklásban, az viszont tény, hogy a bíróság ezzel a döntéssel elutasította az állattartó panaszát a kölni tartományi bíróság sürgősségi határozata ellen, holott ő a legeltetést éppen egy farkasoknak kijelölt terület közepén végzi.

A legeltető állattartást folytató gazdák nem értik a helyzetet. Hogyan védjék meg az állatokat, ha nincs más lehetőségük, mint a villanypásztor használata és a pásztorkutyák, amelyeknek azonban nem szabad ugatniuk?

Persze a maguk szempontjából a szomszédoknak is igazuk van, mivel ebben az esetben hét nagytestű kutya ugatását kellene elviselniük. Hiszen azok nemcsak a farkasok miatt, hanem mindenre ugatnak, tudniillik ez a feladatuk. A farkasok viszont leggyakrabban sötétben támadnak, tudniillik nekik meg ezt diktálja az ösztönük, akárhogy is dönt a bíróság.