MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Megtalálták azt a több tucat bútort a brazil elnöki palotában...

Megtalálták azt a több tucat bútort a brazil elnöki palotában...

hvg.hu

...amelynek az ellopásával Jair Bolsonarót vádolták.

14 millió forintnak megfelelő pénzből pótoltak a brazil elnökváltás után több száz állítólag eltűnt bútort, most viszont kiderült, hogy ott voltak az elnöki palotában.

Zajos és csúnya volt 2022–2023 fordulóján a brazil hatalomváltás, sokáig az is kérdés volt, hogy Jair Bolsonaro a választási veresége után hajlandó lesz-e átadni a hatalmat, és végül az új elnök, Luiz Inacio Lula da Silva úgy költözött be az elnöki palotába, hogy Bolsonaro az Egyesült Államokba repült. Volt ennek az ügynek egy olyan mellékszála, amely még azóta sem zárult le: Lula azzal vádolta meg az elődjét, hogy 261 bútort elvitt magával a rezidenciáról, amikor kiköltözött onnan.

Ezeknek a pótlására azóta nagyjából 14 millió forintnak megfelelő közpénzt szánt a brazil kormány – ehhez képest most szóltak, hogy többtucatnyit megtaláltak közülük, méghozzá az elnöki palotában.

A BBC azt írja, hogy a palota egy közelebbről meg nem nevezett pontján lettek meg a bútorok, de hogy pontosan hol, és hogy több mint egy év alatt ezt miért nem vette észre senki, azt nem tudni.

Így aztán most Bolsonaro és a lopással szintén meggyanúsított felesége azt követeli, hogy kérjen bocsánatot az elnök, és ismerje el, hogy hamis volt a vád.

Bolsonarónak februárban amúgy elvették az útlevelét, és nem engedik, hogy elhagyja Brazíliát, azt vizsgálják ugyanis, hogy milyen szerepe volt azokban a zavargásokban, amelyekben egy héttel Lula beiktatása után több ezren ostromolták meg az elnöki hivatalt, a kongresszust és a legfelsőbb bíróságot, hogy ne ismerjék el a választás eredményét.