MENÜ
2024. május 1.
Munka ü., Fülöp, Jakab
Megtalálták az eltűnt tengeralattjáró roncsait

Megtalálták az eltűnt tengeralattjáró roncsait

24.hu / Papp Atilla

Csütörtökön a Titanic közelében megtalálták a vasárnap eltűnt tengeralattjáró, a Titan roncsait.

A partiőrség csütörtök délután, háromnegyed hatkor közölte, hogy egy távirányítású, kanadai gyártmányú mentőrobot (ROV) törmelékmezőt észlelt a Titanic roncsának közelében. Ekkor még nem adtak hivatalos tájékoztatást arról, hogy a törmelékmező kapcsolatban áll-e az eltűnt tengeralattjáróval, ám egy mentési művelethez közel álló forrásra hivatkozva a Sky News azt írta, hogy megtalálták a tengeralattjáró talpát, illetve hátsó burkolatának egy darabját.

A roncsokat az óceán fenekén találták meg, nagyjából 500 méterre a Titanic orrától, mintegy 4 kilométeres mélységben, keleti parti idő szerint 8 óra 55 perckor.

Paul Hankins, az amerikai haditengerészet mentési műveletekért felelős igazgatója elmondta: öt nagy méretű törmelékdarabot is találtak, amelyek segítettek a Titan maradványainak azonosításában. Először a jármű orrának egy darabja került elő. „Ez volt az első jele annak, hogy katasztrófa történt” – mondta Hankins.

John Mauger, az amerikai partiőrség ellentengernagya szerint a törmelékmező robbanásról árulkodik: a tengeralattjáró vélhetően összeroppant, majd darabokra szakadt a mélytengeri nyomás miatt.

Megjegyezte: időbe telik, amíg meghatározzák az események pontos idővonalát.

Az eltűnt tengeralattjárót üzemelő vállalat, az OceanGate közleményt adott ki, melyben megírták: „sajnálattal úgy gondoljuk, hogy vezérigazgatónk, Stockton Rush, Shahzada Dawood és fia, Suleman Dawood, valamint Hamish Harding és Paul-Henri Nargeolet odavesztek.” A járművön öten utaztak: az áldozatok között van az OceanGate vezetője mellett egy brit üzletember és űrturista, egy brit-pakisztáni milliárdos és a fia, valamint francia Titanic-szakértő is. A vállalat azt írja, az áldozatok „igazi felfedezők voltak, akikben közös volt a kalandvágy”.

Mauger ellentengernagy a partiőrség sajtótájékoztatóján részvétét fejezte ki az elhunytak családtagjainak.

Elképzelni sem tudom, mit jelenthet ez számukra. Remélem, hogy ez a felfedezés némi vigaszt nyújt számukra ebben a nehéz időszakban – mondta Mauger, hozzátéve, hogy az utasok családjait rögtön azután értesítették, hogy a szakértők megállapították a törmelékek eredetét.

Egyelőre nem tudta megmondani, hogy a holttesteket fel tudják-e hozni a tengerfenékről.

A csaknem négy napig tartó keresésben a parti őrség, a haditengerészet és kereskedelmi cégek is részt vettek.

A partiőrség azt is közölte, hogy folytatják a keresést a tengeralattjáró kabinja és a holttestek után.

Az OceanGate tengeralattjárója korábban két sikeres expedíción is részt vett a Titanic roncsainál. A jármű ezúttal is az Atlanti-óceánban vitt turistákat és szakértőket a Titanic roncsaihoz, amikor nyoma veszett. Vasárnap a kommunikáció egy és háromnegyed órával a merülés kezdete után szakadt meg a merülőhajóval. Kedden és szerdán is ismeretlen eredetű hangokat azonosítottak az óceánból, de azt nem tudták beazonosítani, hogy a merülőhajóból érkeznek-e az ütemes, dörömbölésre emlékeztető zajok. John Mauger azt is elmondta, hogy a hangok nem a tengeralattjáróból származtak.