MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Megszületett a citromdinnye és már debütált is a piacon

Megszületett a citromdinnye és már debütált is a piacon

termeszeti.hu

Japán nem csak a technológiai újításokban jár élen, de kertészeti újdonságokkal is szívesen rukkol ki.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy a szigetország új gyümölcsöt alkotott: megérkezett a citromdinnye!

 A citromdinnye ugyanolyan kerek, mint egy görög- vagy sárgadinnye, de a héja zöldessárga, kemény.

A legnagyobb meglepetés akkor éri a vásárlót, ha megvágja, a belseje ugyanis fehér. Noha az íze alapvetően édes, ennek ellenére citromos, savanykás mellékízzel rendelkezik, ami igazán különlegessé teszi. Nyárra ez a hűsítő íz telitalálatnak tűnik! Amikor szüretelik, a dinnye még körte keménységű, ám utóérve megpuhul.

A citromdinnyét a Suntory Flower cég nemesítette, a multinacionális sörfőző- és lepárlóvállalat kertészeti ágazata. Állítólag egy tengerentúlról importált dinnyefajta volt a kiindulópont.

A citrom és dinnye keveréke számtalan kísérlet eredményeként született, a termesztési módszereket és a szüretelés időpontját is hosszasan tesztelték.
Az elmúlt 5 év munkájának gyümölcseként ebben az évben már forgalomba kerülhet a dinnye. Ennek ellenére ne reménykedjünk abban, hogy hamarosan mi is megkóstolhatjuk, ez az újdonság ugyanis egyelőre csak limitált számban kerül a polcokra: szezononként kb. 3800 dinnye várható. A citromdinnyét jelenleg 5 farmer termeszti Furano-ban, Hokkaido szigetén. Néhány szupermarkertben hozzáférhető volt kb. 8 ezer Ft-ért. Ha sikerrel debütál, akkor elképzelhető, hogy rendszeresen elérhető lesz majd Japánban a luxuspiacon.

Forrás: mymodernmet.com