MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Megoldás a kéretlen erőszakos és meztelenséggel fűszerezett üzenetekre

Megoldás a kéretlen erőszakos és meztelenséggel fűszerezett üzenetekre

hvg.hu

A platform várhatóan minden felhasználónál elérhetővé teszi az újítást a tesztidőszakot követően.

Egyre nagyobb problémát jelentenek a kéretlen erőszakos, meztelen képek és videók az Instagram-üzenetek engedélykérései között, ezt már a platform is felismerte. Hamarosan érkezik a megoldás, amit már tesztelnek.

Már tesztel a Meta tulajdonában álló Instagram egy olyan új funkciót, ami letiltja a privát üzenetek engedélykéréseiben az úgynevezett explicit képek megjelenítését. Ezek lehetnek meztelen, szexuális, de erőszakos fotók is.

A népszerű közösségimédia-platform azt követően lépi meg ezt, hogy több kutatás is rávilágított: trollok ilyen tartalmakkal bombáznak ismert nőket.

Az újítás lényege, hogy amennyiben olyan profiltól szeretnénk privát üzenetváltásra engedélyt kérni, aki minket nem követ, akkor csak szöveges üzenetet hagyhatunk. Azaz, fotókat vagy videókat csak akkor küldhetünk egy ilyen embernek, ha ő jóváhagyta a beszélgetést, így ismeretlen emberek nem küldhetnek majd csak úgy kéretlen tartalmakat.

Mint a The Guardian írja, egy kutatás nemrég bemutatta, hogy három ismert nőt – Rachel Riley tévés műsorvezetőt, a nők biztonságáért kampányoló Jamie Klinglert és Sharan Dhaliwal újságírót – hogyan bombázták nőgyűlölő, gyűlöletkeltő és erőszakos képi tartalmakkal privát üzenetekben az Instagram-engedélykérések között.

A Centre for Countering Digital Hate szervezet kutatásából az is kiderült, hogy a három nőnek küldött 8720 engedélykérés 6 százaléka tartalmazott olyan tartalmat, ami az Instagram irányelveivel is ellentétes volt. Ezek többsége képi és videós tartalmat takart.

A platform várhatóan minden felhasználónál elérhetővé teszi az újítást a tesztidőszakot követően. Ennek időpontjáról azonban egyelőre nincs információ.