MENÜ
2024. árpilis 18.
Andrea, Ilma
Megnyílt az ország Pénzmúzeuma

Megnyílt az ország Pénzmúzeuma

startlap.hu

Céltja, hogy a pénzügyi kultúra fejlesztése elérhető legyen a társadalom minden szegmensének.

Március 15-én, több száz hazai és nemzetközi vendég jelenlétében, hivatalosan is megnyitotta kapuit a Magyar Nemzeti Bank új Látogatóközpontja és Pénzmúzeuma a Széll Kálmán téren - tájékoztatta az MNB szerdán az MTI-t.

A közleményben felidézték, hogy a Pénzmúzeumnak otthont adó egykori Postapalota az elmúlt években teljes felújításon esett át, és ezt követően lett kialakítva a több mint 2400 négyzetméter alapterületű pénztörténeti és pénzügyi edukációs kiállítótér.

Matolcsy György a jegybank elnöke a rendezvény nyitóbeszédében kiemelte: a március 15-re időzített megnyitónak szimbolikus jelentése van, hiszen már az 1948-49-es szabadságharc hősei által meghirdetett 12 pontban is az önálló nemzeti bank létrehozásának igénye volt az egyik leghangsúlyosabb követelés.

A Magyar Nemzeti Bank akkor is az ország függetlenségének, önállóságának, szabadságának egyik legfontosabb jelképe volt, és ez máig sem változott – jegyezte meg.

Az MNB egy korábbi közleménye szerint “Európa leglátványosabb pénzmúzeumának” létrehozása azt a célt szolgálja, hogy a pénzügyi kultúra fejlesztése elérhető legyen a
társadalom minden szegmensének, a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A pénzmúzeumban a látogatók élményalapon és interaktív módon fedezhetik fel a pénz világát.