MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Mégis tárolható a napelemek villamosenergiája

Mégis tárolható a napelemek villamosenergiája

portfolio.hu

Továbbra is lassú és nehézkes a meglévő erőművek energiatárolókkal történő engedélyeztetése.

A napelempark tulajdonosokat évek óta egy fő kérdés foglalkoztatja: KÁT-ban, vagy szabadpiacon éri meg jobban eladni a megtermelt energiát? A kérdés évek óta ugyanaz, a válasz azonban folyamatosan változik. Most talán végleg pont kerülhet a kérdéskör végére.

Egyrészről ott van a KÁT rendszerben történő értékesítés adta államilag garantált átvételi ár (40,32 Ft/kWh), ami jól tervezhető bevételekkel kecsegtet, másrészről a szabadpiaci értékesítés esetén költség oldalon jóval kedvezőbb piaci feltételeket kaphatunk, mint a KÁT-os parkok menetrendezési díja.

A két rendszer előnyei egyesülnek a KÁT Prémiumban, ahol egyrészről a KÁT-nál is magasabb átvételi árat garantál az állam, másrészről viszont az értékesítés részben a szabadpiacon történik, így alig 8%-os a sikerdíj HUPX DAM-hoz indexálva, ami kb. 2,4Ft/kWh. Ezentúl a KÁT Prémium rendszerben energiatároló létesítésének gazdasági feltételei is adottak. KÁT Prémium rendszerben a KÁT-hoz képest 1,5Ft/kWh növekszik az átvételi ár, illetve a származási garanciából 1,5-2Ft/kWh extra bevételre tehet szert, amire KÁT rendszerben nincs lehetősége.

Alapvetően 2017-ben a BME PhD villamosmérnök és programozók alapították a céget, melynek több tulajdonosa van, illetve egy kollektív eredmény szétosztási stratégiája a legkiválóbb fejlesztők/projekt menedzserek között. Természetesen az eredeti fejlesztési céloktól teljesen eltért már a cég profilja és lényegesen szerteágazóbb lett: a menetrendezéstől, szabályozásától kezdve a villamosenergia kereskedelmen át egészen a vezérlőszekrény gyártásig.

A 2022-es energiapiaci válság a napelemes villamosenergia kereskedőknek és menetrendezőknek egy nagyon nehéz év volt, több versenytársunk csődbe is ment, illetve a nagyobb kereskedők is jelentős veszteséget könyvelhettek el ezen üzletágukban, köszönhetően a sokszorosára dráguló kiegyenlítő energia áraknak. Többek között ezért is kimagaslóan nagy eredmény, hogy az állami szereplőkhöz mérve egy kis cég nyereséggel, jelentős üzemi eredménnyel és 15,6 Mrd Ft bevétellel zárta a 2022-es évet. A legtöbb segítséget a kitartó ügyfélkörünktől kaptuk, akik nem csak jóban, hanem rosszban is velünk voltak, ezért alapvető elvűnk, hogy amikor jobb helyzetben vagyunk, akkor nem emeljük meg az árainkat a versenytársakéhoz képestés nem tartunk fent indokolatlanul nagy árrést.

Az Ewiser Forecast magyar tulajdonban lévő cég, amely több, mint 450 MW-nyi napelemes portfóliót kezel, valamint egy több, mint 400 tagú 240MW-os szabályozó központot (aFRR, mFRR) üzemeltet – ezzel az ország egyik legnagyobb napenergia kereskedője és szabályozó központja.

Az elmúlt 9 hónapban a lítium világpiaci ára a harmadára esett és az energiatárolók kínálata (LFP) is figyelemreméltóan bővült, így jelentős árcsökkentésnek lehettünk és leszünk tanúi az elmúlt és elkövetkezendő félévében. A jelenlegi LFP energiatároló és inverter árak 1MWh/0,499MW AC, 20 lábas konténer esetében már nettó 80MFt körüliek.

Ezeknek a kedvező piaci feltételeknek köszönhetően fejlesztés alatt van egy olyan technológiai megoldás, amivel egy 0,49MW-os teljesítményű napelempark energia tárolási projektje kevesebb, mint 7 év alatt garantáltan, de várhatóan 2,5-4 év alatt visszahozza a projekt 120 millió Forintos árát. A megtérülés alapját az aFRR le és fel kapacitásdíjak adják. Ez a legnagyobb mennyiségben elérhető tartalék típus, amivel a MAVIR Zrt. az országos villamosenergia rendszer irányitó egyensúlyban tartja a fogyasztást a termeléssel, amivel biztosítja a magyar és az európai villamosenergia rendszer stabilitását.

Amennyiben egy fogyasztó 100kW-ot meghaladó melegvíz fűtési igénnyel vagy vezérelhető hűtési igénnyel rendelkezik, akkor egy kiegészítő elektromos fűtő patron és az aggregátori mérőóra költséget az Ewiser Forecast, mint szolgáltató átvállalja és további 4MFt/MW/év bérleti díjat biztosit a fogyasztónak, sőt a fogyasztásából fakadó villamosenergia többlet költséget is megtéríti. Így a fogyasztónak akár azonnal van lehetősége, hogy csökkentse a villamosenergia számláját, ingyenes melegvízhez, illetve plusz bérleti bevételhez jusson.

Továbbra is lassú és nehézkes a meglévő erőművek energiatárolókkal történő engedélyeztetése, mert ez egy relatívé új dolog. Ezentúl biztosak vagyunk benne, hogy a jövőben nem az LFP technológia lesz a villamosenergia rendszer tárolási technológiája, hanem egy olcsóbb nyersanyagra épülő alacsonyabb energiasűrűségű technológia, hiszen az nem rentábilis, hogy ha a jövőben a villamosenergia ipar az autóiparral verseng az akkumulátor cellákért. A benzint mindig is jobban meg fogja érni kiváltani akkuval, mint a földgázt! Gyakorlatilag minden héten lehet hallani, hogy egy újabb eljárás, akkumulátor technológia megoldja majd a világ gondjait, de ezen technológiák még gyerekcipőben járnak és jelenleg ez olyan, mint egy lóverseny kezdete, ahol nem lehet tudni, hogy ki lesz a befutó de annyi biztos, hogy valószínűleg nem az, akire most fogadnánk.

https://ewiser.ai