MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Meghalt Ozzie, a 61 éves gorilla

Meghalt Ozzie, a 61 éves gorilla

noizz.hu • fotó: cnn.com

Elpusztult Ozzie, a világ legöregebb hím gorillája.

Az atlantai állatkertben élő Ozzie-t kedden holtan találták a gondozói. A 61 éves hím gorilla halálának oka még nem ismert. Ozzie egyike volt annak a 13 állatnak az atlantai állatkertben, akiknél tavaly szeptemberben elkapták a koronavírust: akkoriban a tünetei enyhék voltak és azóta kiheverte őket, de egyelőre nem világos, hogy a fertőzés szerepet játszott-e a halálában.

Ozzie 1988-ban érkezett az atlantai állatkertbe egy csapat nyugat alföldi gorilla tásaságában. Ennek a közösségnek ő volt az utolsó élő tagja. Atlantai pályafutása alatt Ozzie hamar az állatkertben élő gorillák patriarchájává vált és öröksége tovább él 12 gyermekében és számtalan unokájában. Az atlantai állatkert szerint a gorilla a hely egyik színfoltja volt és nagyon sokaknak fog hiányozni.

A gorillák 40 éves koruk után már kifejezetten öregnek számítanak, ennek tükrében Ozzie igen hosszú életet élt: állatkert ezt a gorillagondozó csapatnak tulajdonította, akik nagy szakértelemmel és szeretettel viselték a majom gondját.

Ozzinál jelenleg két idősebb gorilla él: a legöregebb egy Fatou nevű nőstény, ami tavaly áprilisban lett 64 éves a berlini állatkertben, őt követi a 63 éves, louisville-i állatkerben élő Helen.

A nyugat alföldi gorillák kritikusan veszélyeztetettek: az elmúlt 25 év alatt létszámuk a betegségek, az orvvadászat és az élőhelyvesztés miatt 60 százalékkal csökkent.