MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Meghalt „a világ legboldogabb embere”

Meghalt „a világ legboldogabb embere”

444.hu

101 éves korában elhunyt Eddie Jaku ausztrál holokauszttúlélő, A világ legboldogabb embere című bestseller írója.

Eddie Jaku 1920-ban Lipcsében született Abraham Jakubowicz néven. Hitler 1933-as hatalomra lépését követően az ő élete is gyökeres fordulatot vett: a Kristályéjszakán kegyetlenül megverték, majd koncentrációs táborba szállították. Az ezt követő hét évben Eddie-nek nap mint nap elképzelhetetlen szörnyűségekkel kellett szembesülnie előbb Buchenwaldban, azután Auschwitzban, majd pedig a nácik halálos erőltetett menetében. Elveszítette a családját, a barátait, a hazáját. De mivel túlélte, Eddie megesküdött, hogy azontúl mindennap mosolyogni fog, és azzal tiszteleg az elveszítettek előtt, hogy elmondja történetét, közkinccsé teszi bölcsességét, és a lehető legjobb életet éli. Meggyőződése volt, hogy ő "a világ legboldogabb embere" - ez is lett életrajzi könyvének címe.

A háború után előbb Belgiumban telepedett le, ott ismerte meg feleségét, akivel később Ausztráliába költöztek. Két fiuk született. Jaku dolgozott később egy benzinkút vezetőjeként és ingatlanügynökségnél is, de végül íróként és a megbocsátás szószólójaként találta meg küldetését. A Sydney-i Zsidó Múzeum 1992-es megalakulása óta önkéntes munkát végzett az intézményben.

„Egy évszázadot éltem, és tudom, milyen a gonosz szemébe nézni. Láttam az emberiség legrosszabbját, a haláltáborok borzalmait, a nácik azon törekvéseit, hogy kiirtják az életemet és minden ember életét. De most a legboldogabb embernek tartom magam a földön” - mondta a könyv megjelenését követően Eddie Jaku.