MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Megépült a világ első mozgó üvegháza

Megépült a világ első mozgó üvegháza

startlap.hu

Melegebb napokon önmagától kinyílik az üvegház.

Az üvegházak egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek világszerte, így nem csoda, hogy ma már a leghíresebb építészek is sokszor terveznek ilyen építményeket különböző, szemet gyönyörködtető megoldásokkal. Olyat azonban, ami egy koronára hasonlít és még mozog is, nem láttunk. Egészen idáig.

Az angol tervező, Thomas Heatherwick tervezett már elképesztő hidakat, éveken keresztül ő felelt az Egyesült Királyság pavilonjáért a Világkiállításokon, most pedig egy különleges üvegházzal hívja fel magára a figyelmet. A délkelet- angliai Woolbedingben található épület már első látásra is hihetetlen látványt nyújt: a tíz üveglapból álló piramis alakú üvegház olyan, akár egy korona a város közparkjában. Az igazi meglepetés azonban az, hogy az építményben olyan hidraulikus emelőszerkezetet rejtettek el, ami a melegebb napokon egyszerűen „kinyitja” az üvegházat – egyszóval az egész építmény önmagától nyílik és csukódik össze, akár a benne lévő növények egy része.

– Ahogy az egész élet, úgy ez az üvegház is a szemünk előtt nyílik ki, válik egyre befogadóbbá a napfénnyel szemben – idézi Thomas Heatherwick tervezőt a dazeen.com nevű internetes portál. – Woolbeding óriási kertje önmagában is lenyűgöző és azt szerettük volna, ha ez az épület minden szempontból illeszkedik a környezetéhez. Az üvegház összecsukott állapotában olyan akár egy apró koronázási ékszer, egy gyémánt, aztán ahogy melegszik az idő, úgy nyílik ki egyre jobban és jobban, míg végül ebből az apró ékszerből egy valódi korona lesz – a kert legszebb dísze.

A teljesen kinyílt állapotában száznegyvenegy négyzetméteres területet elfoglaló üvegház inspirációját egyébként a viktoriánus korabeli terráriumok adták, így az építés során is igyekeztek a modern megvalósítás mellett minél inkább meghagyni a tradicionális tervezés elemeit is: épp ezért például az üvegek mind, egytől-egyig kézzel csiszoltak. Az üvegháznak helyet adó kert, az úgynevezett Selyemút kert, azt hivatott bemutatni, hogy a történelmi útvonalnak milyen hatásai voltak és vannak a mai napig az angliai növénytermesztésre. Épp ezért, az üvegházban található virágok és fák jelentős része kifejezetten Ázsiában őshonos fajta, amik tökéletesen jól összeférnek az ízig-vérig angol növényekkel egyaránt, ezzel is jelképezve a kelet és a nyugat összefonódását.