MENÜ
2024. árpilis 23.
Béla
Megelégelték a részeges orosz turistákat

Megelégelték a részeges orosz turistákat

telex.hu, Barnóczki Brigitta

Szigorítják a Balira érkező orosz és ukrán állampolgárokra vonatkozó vízumkötelezettségét.

A délkelet-ázsiai turistaparadicsomot a koronavírus-járvány utáni tavalyi újranyitás után körülbelül 58 000 orosz turista látogatta meg, és csak 2023 januárjában további 22 500-an érkeztek az indonéz kormány adatai szerint, így Ausztrália után Oroszországból érkezik a legtöbb turista az országba. Igaz, ukrán turisták is szép számmal érkeztek, 2022-ben több, mint hétezren, idén januárban pedig kétezerötszázan mentek Balira.

Bali kormányzója, I Wayan Koster közölte, hogy a sorozatos jogsértések miatt felkérte a Jogi és Emberi Jogi Minisztériumot, hogy szigorítsa a vízumkötelezettségeket, és törölje a vízummentességet az orosz és ukrán állampolgárok számára.

„Amikor rosszul viselkedő külföldiekről kapunk bejelentést, szinte mindig oroszokról van szó. A Balira érkező külföldiek sokszor azt hiszik, hogy a törvények felett állnak, ennek véget kell vetni” – mondta a CNN-nek egy helyi rendőr Kuta városában.

A szigorítást többek között azért is hozzák meg a hatóságok, mert sokan tovább maradtak, mint ameddig a vízumuk érvényes volt, illegálisan dolgoztak például fodrászként, idegenvezetőként vagy taxisofőrként, és sokszor részegen, meztelenül randalíroznak, és nem tisztelik a szent helyeket. A szigeten élő ukránok nagy része megdöbbenéssel fogadta a döntést, szerintük a legtöbb incidens oroszokkal történt, és úgy érzik, igazságtalanul egy kalap alá veszik őket.

Ukrajna helyi tiszteletbeli konzulátusa azt közölte, hogy az országban tartózkodó ukránok többnyire családegyesítési okokból, nem pedig turisztikai céllal vannak ott, és hogy „nem akarják megszegni a szabályokat és előírásokat”. Az indonéziai orosz nagykövetség nem válaszolt a CNN megkeresésére.