MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Még életében elajándékozná a vagyona nagy részét

Még életében elajándékozná a vagyona nagy részét

telex.hu

Még élete során elajándékozná a 124 milliárd dollárra becsült vagyona nagy részét.

A CNN-nek adott interjújában arról beszélt Jeff Bezos, az Amazon alapítója, hogy még élete során elajándékozná a 124 milliárd dollárra becsült vagyona nagy részét. A világ negyedik leggazdagabb embere a pénzét a klímaváltozás elleni küzdelemre, illetve olyan emberek támogatására fordítaná, akik képesek egyesíteni az emberiséget az egyre mélyebb szociális és politikai megosztottság idején. Az interjú másik résztvevője egyébként Lauren Sánchez volt, Bezos párja, akivel ez az első hivatalos közös szereplésük a sajtóban, mióta a vállalkozó elvált a feleségétől.

Ez az első alkalom, hogy Bezos ilyen vállalást tesz szóban, ami azért is érdekes, mert korábban sok kritika érte, amiért nem csatlakozott a Giving Pledge-hez, egy olyan kezdeményezéshez, amelyben a világ ultragazdagjainak százai vállalták, hogy a vagyonuk túlnyomó többségét jótékony célokra fordítják. Érdekesség egyébként, hogy Bezos volt felesége, MacKenzie Scott ötszáz szervezetnek összesen közel négymilliárd dollárt adományozott jótékony célra alig egy év alatt a válás után.

Az interjúban elhangzik Bezostól még többek között, hogy: Kizárólag az emberi egység és összefogás segíthet a klímaváltozás megállításában, és a témával kapcsolatban erős kritikát fogalmazott meg a politikai elitről és a megosztottságra szándékosan ráerősítő közösségi felületekről.

A Sánchez vezette Bezos Earth Fundnak tíz év alatt 10 milliárd dollárt juttat olyan célokra, mint a karbonlábnyom csökkentése az építési cementre és acélra, fejlett adat- és követői rendszer létrehozása a szén-dioxid-kibocsátás követésére, illetve növényi alapú szén-dioxid-elnyelők építésére.
Az Amazon karbonlábnyoma 2021-ben 18 százalékkal nőtt.
Szerinte még az életében elterjedtté válik az űrutazás, illetve Sánchez arról is beszélt, hogy 2023-ban kizárólag nőkből álló csapattal utazik a világűrbe.
Arra viszont kitérő választ adott, hogy igazak-e a hírek, hogy Jay Z-vel párban megvennék a Washington Commanders NFL-csapatot.