MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Még egy nyűggel kevesebb

Még egy nyűggel kevesebb

444.hu

„Sok bírálat éri hosszú évek-évtizedek óta a magyar vagyonnyilatkozati rendszert."

„Bevezetjük Magyarországon az Európai Parlament vagyonnyilatkozati rendszerét, amely lényegében megegyezik a német szabályokkal is” – írta közösségi oldalán Kocsis Máté szerda reggel. A Fidesz frakcióvezetője szerint „sok bírálat éri hosszú évek-évtizedek óta a magyar vagyonnyilatkozati rendszert, ezért függetlenül attól, hogy ezek megalapozottak-e vagy sem, érdemes változtatni”.

Kocsis megjegyezte, a most benyújtott javaslat az országgyűlési képviselőkre és a rájuk vonatkozó törvény alapján meghatározott vagyonnyilatkozat-tevőkre vonatkozik, de még az idén minden egyéb, külön ágazati jogszabályban felsorolt vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség alá eső személy (polgármesterek, önkormányzati képviselők, stb.) esetében is megalkotják ezeket a szabályokat.

Mint a Népszava írja, az európai parlamenti képviselőknek csak annyit kell bevallaniuk, hogy a megjelölt jövedelmi kategóriák közül melyikbe esik a díjazásuk, konkrét összegeket nem is kell feltüntetni. A családtagok vagyonbevallását sem lesz majd kötelező leadni, ha Magyarországon is az EP-szisztémát fogják alkalmazni.