MENÜ
2024. május 3.
Tímea, Irma
Médiaszakember az agymosás veszélyeiről

Médiaszakember az agymosás veszélyeiről

24.hu

A Nemzeti Hírközlési Hatóság egykori elnöke szerint ezt a háborút is a „fejekben” készítették elő.

Rozgonyi Krisztina szerint az orosz agresszió figyelmeztetés arra, miként lehet szisztematikusan manipulálni a közvéleményt. A Kreatív.hu-nak azt mondja, ezt a háborút a »fejekben«, a mediatizált térben készítették elő. A háborús propaganda, amit az emberekre zúdítottak a tudatos manipuláció eszközeivel, a hagyományos és a közösségi média felületein, megteremtette a digitális világ elkülönült valóságait, aminek a nevében az agressziót milliók jogos védelemnek hazudhatják.

Az immár Bécsben élő és oktató médiaszakértő, médiajogász azt mondja, ugyanez történik Magyarországon is, amiben felelőssége van az EU-nak is, hiszen 12 éve szinte zavartalan a demokratikus nyilvánosság szisztematikus lebontása.

Magyarország az autokratikus médiairányítás elrettentő példájává vált Európában.

Rozgonyi Krisztina szerint az EU már érzékeli a veszélyt, amit több kutatás is igazolt, de vagy nem, vagy nagyon lassan reagál. Egyelőre csak tagállami szinten vannak a dezinformáció, a gyűlöletkeltés ellen fellépő törvények.

A szakember emlékeztet rá, szervezett dezinformációs technikákkal demokratikus folyamatok is befolyásolhatóak, amit Donald Trump 2016-os győzelme és a Brexit-népszavazás is igazolt. A Nemzeti Hírközlési Hatóság egykori elnöke szerint minősített felelősség, ha a közszolgálati televízió ilyen kiélezett időszakban kalandorok, ún. »szakértők« bevonásával terjeszt nem hitelesített információkat.

Erre a médiahatóságnak hivatalból is reagálnia kellene – tette hozzá Rozgonyi Krisztina.