MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Meddig számítsunk havazásra?

Meddig számítsunk havazásra?

24.hu/ NAGY BORBÁLA

A legnagyobb mennyiségű hó a Dunántúl keleti részén, a középső és az északi országrészben várható.

A Kiderül.hu-n olvasható figyelmeztető előrejelzés szerint csütörtökön a lassan mozgó csapadékzóna nyugatról kelet felé halad, ebből általában hó, de főként a Tiszántúlon havas eső, eső is előfordul. A legnagyobb mennyiségű hó a Dunántúl keleti részén, a középső és az északi országrészben várható, és a magassággal fölfelé haladva is növekszik a hóréteg vastagsága.

Csütörtök éjfélig az ország középső harmadán nagy területen alakulhat ki (a meglévővel együtt) körülbelül 5-15 cm-es vizes, tapadó hóréteg, míg a Tiszántúlon 3 centi lehet a jellemzőbb friss hóvastagság. A legfrissebb számítások alapján 20 cm körüli, illetve azt meghaladó friss hótakaró csütörtök éjfélig Somogyban néhol, a Dunántúli-középhegységben, és az Északi-középhegység nyugati felében alakulhat ki.

A nyugati tájakon már éjszaka megszűnt a havazás, napközben pedig pedig másutt is fokozatosan gyengül az intenzitás, és síkvidéken a lehulló hó olvadozni fog.

A Dunántúl nyugati felén egyes helyeken kisüt a nap, és itt a délnyugati határvidék kivételével továbbra is nagy területen kísérhetik élénk, néhol erős lökések az északnyugati irányú szelet, másutt mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1 és +4 fok között alakul, késő este -3, +2 fok valószínű – írja a Kiderül.hu.

Pénteken már sokkal nyugodtabb időre számíthatunk, szakadozottabb felhőzet inkább csak a nyugati és az északkeleti országrészben lehet. Legfeljebb hószállingózás, szitálás fordul elő itt-ott. Szombaton is marad a nyugodt idő, számottevő csapadék nem valószínű, csak hószállingózás, szitálás alakulhat ki néhol. Vasárnap viszont többfelé előfordulhat hószállingózás, kisebb havazás, ónos szitálás.