MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Meddig lesz hajózható a Sió?

Meddig lesz hajózható a Sió?

infostart.hu

Mennyi vizet engednek le a Balatonból, és meddig tart ez a folyamat?

A Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából az Országos Vízügyi Főigazgatóság biztosítani tudja a szükséges mértékű vízeresztést ahhoz, hogy a Sió-csatorna hajózhatóvá váljon, és az új hajók eljuthassanak a rendeltetési helyükre, a Balatonra - közölte az Infostarttal a vízügy.

A Sió-zsilipen való vízeresztés mértéke és időtartama a hajózási igények (mélység, vízhozam, vízsebesség), a Balatonba érkező vízmennyiségek és a Sió-csatornába torkolló vízfolyások függvényében folyamatosan változik, így jelenleg a zárásra és a leeresztendő vízmennyiségre még nem tudunk pontos választ adni.

Ezt válaszolta érdeklődésünkre az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a magas, 121 centis vízállás miatt mennyi vizet engednek le a Balatonból, és hogy meddig tart ez a folyamat.

Június 13-án "óvatosan" elkezdték a vízengedést a Balatonból. Ennek megfelelően az OVF adataiból az derült ki, hogy az első napokban jelentéktelen mennyiségű víz távozhatott a tóból. Aztán szombaton látványosan elkezdett nőni a Sió-csatorna vízszintje. A Siojut mérőpontnál múlt szombaton délelőtt még mínusz 39 centin állt a mérce, keddre 221 centit mutatott.

Erre a lépésre azért (is) lehet szükség, mert pár napra hajózhatóvá akarják tenni a 4 éve lezárt Siót.

Már szombaton gyülekeztek azok a hajók Siófoknál, amelyek el akarják hagyni a tavat.

Sokan azonban ellenzik a Sió zsilipjének megnyitását.Június 15-én a Balatoni Szövetség azonnali kéréssel fordult az Országos Vízügyi Főigazgatóság felé. Tiltakoztak a Balaton leengedése ellen. A héten pedig a belügyminiszterhez fordult a szervezet, kérve a balatoni vízeresztés azonnali leállíttatását és a Sió-zsilip mindaddig zárva tartását, amíg nem egyeztetnek az érintett önkormányzatokkal.

A Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere által aláírt levélben, amelyet a balatonhir.hu is közölt, az is szerepel, hogy "tudomásom szerint 120 cm alatt vízeresztés nem lehetséges". Ez azért fontos érvelés, mert a Balaton a múlt héten 121 centis volt, és 120 felett szabályozni kell a partvédelem miatt. Más kérdés, kedden már csak 118 centis volt a tó vízállása.

Aggódnak a környezetvédők is, Ábrahám Gábor például olyan fotót osztott meg még szombaton, amelyen az állatvilágot félti az áradástól.

Kétségtelen tény, hogy kedden a megemelkedett vízszint miatt Simontornyától lefelé (a Kapos folyó becsatlakozása után) már III. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Sión. Ez pedig azt jelenti, hogy szerdán indulhatnak azok a hajók amelyek távoznak a tóról. Azt még nem tudni, hogy a Bahart-hajók mikor kezdhetik meg a felhajózást.

Az OVF azonban a közleményében nyugtatja az aggódókat. Azt írják, "az Országos Meteorológiai Szolgálat által készített hosszú távú időjárás-előrejelzések alapján a nyár folyamán az átlagosnál kissé melegebb és közel átlagosan csapadékos időjárás várható a Balaton vízgyűjtő területén, ennek megfelelően a nyár folyamán a tó természetes vízkészletcsökkenése átlagosnak valószínűsíthető.

Amennyiben az időjárás előrejelzésben nem következik be lényeges változás, akkor nagy biztonsággal kijelenthető, hogy az idei üdülési szezonban a tó átlagvízállása 80-85 cm felett marad, azaz meghaladja a 2022. évi nyári átlagvízállásokat, tehát nem várhatóak problémák az alacsony vízállások miatt".