MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Meddig hagyható magára a háziállat?

Meddig hagyható magára a háziállat?

444.hu / Dienes Gábriel, fotó: centauriweb.hu

Maximum három napig lehet magukra hagyni a házi kedvenceket az új spanyol állatvédelmi törvény szerint.

Új és szigorú állatvédelmi törvényt fogadott el a spanyol parlament csütörtökön, amely szerint maximum három napig lehet magukra hagyni a háziállatokat. A jogszabály előírja, hogy az állatokat méltó körülmények között kell tartani, valamint listázza, hogy magánszemélyek mely fajokat tarthatnak házi kedvencként az otthonukban. Ezen felül megtiltja a vadon élő állatok cirkuszi szerepeltetését - amihez hasonló korlátozásról a spanyol tartományok többsége már saját hatáskörben döntött.

A törvény megtiltja a kutyák, macskák és görények árusítását a kisállat-kereskedésekben, amelyekben kizárólag örökbefogadási céllal szabad bemutatni őket. Ezen felül a kisállatok tenyésztését és értékesítését csak az erre regisztrált személyeknek, és csakis a megfelelő állatjóléti garanciák mellett engedélyezi, másképp 50 ezertől 200 ezer euróig terjedő bírságot szabhat ki a hatóság. A döntés kötelezővé teszi a macskák ivartalanítását és chippel ellátását, a kutyatulajdonosoknak pedig felelősségbiztosítást kell kötniük.

A madridi parlament szigorította a büntető törvénykönyv vonatkozó fejezeteit is. Eddig a különös kegyetlenséggel elkövetett állatgyilkosságért kiszabható legkomolyabb büntetés 18 hónapos szabadságvesztés volt, ezt 36 hónapra emeli a szeptemberben hatályba lépő törvény. 

https://444.hu/2023/03/16/maximum-harom-napig-lehet-magukra-hagyni-a-hazi-kedvenceket-az-uj-spanyol-allatvedelmi-torveny-szerint