MENÜ
2024. május 14.
Bonifác
Matekzsenik lottótrükkje

Matekzsenik lottótrükkje

fortunaweb.hu

Hét év alatt hét év alatt összesen 40 millió dollár értékben vásárolt lottószelvényt, és körülbelül 48 milliót nyertek.

Egy biomedikus kutatóból és MIT egyetemistákból álló csapat „egy érdekes egyetemi projekt” keretében hét év alatt összesen 40 millió dollár értékben vásárolt lottószelvényt, és körülbelül 48 milliót nyert – tehát végül 8 millió dollár profittal zárták az akciót, írja a Boston Globe.

A statisztikusok ugyanis kiszámolták, hogy ha abban a rövid időszakban, mikor a 2004-ben indított massachusettsi Cash WinFall nevű lottójáték jackpotja eléri a 2 millió dollárt, a csoport 100.000 dollár értékben vesz lottószelvényt, akkor szinte biztosra vehető, hogy nyernek. Azt a kiskaput kihasználva, hogy a lottótársaság nem korlátozta le az egy nap alatt eladható lottószelvény mennyiségét, annyi lottószelvényt vásároltak, amennyit csak tudtak. Így ezekben a nagy nyereménnyel kecsegtető időszakokban övék volt a legtöbb nyertes lottószelvény.

A rendszer köré egy komoly vállalkozást építettek fel, befektetőket kerestek, és több százezer lottószelvényt vásároltak fel 2 dolláros áron. A csoport biomedikus kutató vezetője 2006-ban fel is adta a munkáját, és főállásban foglalkozott a Cash WinFall ügyeivel. 2005-re lényegében monopolizálták a játékot.

A lottótársaság emberei minden valószínűség szerint 2010-ben jöttek rá a kiskapura, de nem léptek semmit, mert nekik is jó bevételt hozott a csoport ténykedése.

Mikor azonban az újságírók 2011 nyarán elkezdtek nyomozni az ügyben, a lottótársaság vezetői bejelentették, hogy ezentúl a viszonteladók csak maximum napi 5000 dollár értékben értékesíthetnek szelvényeket.

Steven Grossman, a massachusettsi állami kincstárnok végül 2012-ben leállította a Cash WinFall játékot. „Úgy gondolom, hogy fontos, hogy elnézést kérjünk a nagyközönségtől amiatt, hogy egy olyan játékot indítottunk el, ami lehetővé tette, hogy egy csoport különös előnyökhöz jusson, míg mások nem. Sajnáljuk, hogy egyesek tisztességtelen előnyhöz jutottak.” – nyilatkozta Grossman a Boston Globe-nak. „Hihetetlen forgalma volt a játéknak, és a lottótársaságnak is haszna volt rajta, de olyan eszközöket vetettek be, melyek nem voltak helyesek.” A nyomozás végül arra a megállapításra jutott, hogy a lottótársaságnak ugyan hozott pénzügyi előnyöket az eset, azonban a vezetők egyike sem profitált belőle személy szerint. Ők csak annyiban vétkesek, hogy nem megfelelően menedzselték a játékot.

Hogyan csinálták?

A legtöbb lottójátékkal ellentétben, a Cash WinFall jackpotja maximum 2 millió dollár lehetett, és ha ezt elérte, akkor a kisebb nyerőosztályban osztották szét az összeget – ezt hívják jackpot legörgetésnek.

A hat számból öt eltalálásáért járó kisebb nyeremény így ezeken a heteken ötször, tízszer nagyobb volt a szokásosnál – míg az ötösért általában 4 ezer dollár körül fizettek, ezeken a heteken a 40 ezer dollárt is elérte a megnyerhető összeg.

A csoport kiszámolta, hogy abban az esetben, ha 600.000 dollár értékben vesznek szelvényt ezeken a heteken, akkor nagy valószínűség szerint 15-20%-os profitot érnek el. Először 2005. februárjában próbálták ki a módszert, akkor még kis tételben – 1000 dollárért vettek szelvényt, és 3000 dollárt nyertek. Amint bebizonyosodott, hogy a szisztéma valóban működik, elkezdtek befektetőket keresni, hogy minél több szelvényt vásárolhassanak, és így minél nagyobb nyereményt könyvelhessenek el.

2010 augusztusában a csoport már annyi szelvényt vásárolt, hogy már saját maga generálta a jackpot legörgetést. Ezen a 2010. augusztusi legörgetésen az MIT-sek vásárolták fel az összes szelvény több, mint 80 százalékát, és övék volt a 983 nyerő szelvényből 860.

Egyébként nem Massachusetts az egyetlen állam, ami szerencsejátékos hálózatok célpontja lett. Hasonló kiskaput találtak és használtak ki a 2005-ben megszüntetett michigan-i állami lottó esetében is.